Castell d’Olèrdola i forn de calç

Arribem a Olèrdola (Baix Penedès) i aparquem davant dels restaurants del poble amb l’objectiu d’arribar a peu al conjunt monumental d’Olèrdola.

Olérdola

Església S. Miquel Olérdola. Foto: Gloriacondal

Passem pel c/Fontanilles, creuem la riera i caminem per un estret sender pel Fondo del Cementiri. Trobem un plàtan monumental i alguns freixes. Arribem a un punt amb diferents indicadors: hem d’anar pel PR-C148 fins que més endavant trobem el GR 92-3.

Olérdola

Camí del castell d’Olèrdola. Hem de seguir per l’esquerra

El primer indicador que trobem amb el nom del castell és de color verd amb el nom: camí de Vilafranca. Anem caminant pel torrent de Fontanilles i més endavant, a pocs metres del sender, hi ha la font de l’Alba. Pugem per un corriol estret i ombrívol amb alzines, pins, mates de llentiscles, galzerans… fins que arribem a la carretera que puja al castell, la creuem, trobem unes taules de picnic i una cabana de pastor reconstruïda i ja som a l’aparcament.

Olérdola

Tija i flor de galzeran. No és una fulla! Foto: Gloriacondal

La muntanya d’Olèrdola ha estat ocupada per la humanitat des de l’edat del Bronze: és un lloc geoestratègic privilegiat, envoltat de cingleres i amb aigua, el lloc ideal per fer-hi una fortificació, amb un mur de blocs de pedra sense escaire que tancava l’únic tros accessible.

Olerdola castle and church

Muntanya d’Olérdola seguint ruta circular. Foto: Gloriacondal

Els cessetans (ibers) hi van estar entre el s.V i el I ane; després hi arribaren els romans, que convisqueren amb els ibers: d’ells són la muralla, la cisterna i la torre talaia. Cap al s. X fou ciutat frontera en el marc de les lluites entre cristians i musulmans fins que a partir del s XII la població es va anar desplaçant a la plana.

Olerdola wall

Conjunt monumental Olérdola. Muralla Foto: Gloriacondal

Iniciem la llarga passejada per la ferreria i adoberia ibèrica, la cisterna romana, les cases i sitges medievals, la pedrera, l’església romànica de S. Miquel amb el que queda de la pre-romànica, i el castell, dalt de tot.

Olerdola castle.

Tintoreria i adoberia ibers. Olérdola. Foto: Gloriacondal

Olerdola castle

Cisterna romana. Castell Olérdola. Foto: Gloriacondal

S. Miquel Olerdola preromanic church

Església S. Miquel Olérdola. Absis i porta amb arc de ferradura. Foto: Gloriacondal

S. Miquel Olerdola church

Església S Miquel Olérdola. Capitell preromànic. Foto: Gloriacondal

Fora muralles, anem a veure les estructures medievals, des d’on, alçant el cap, veiem la cinglera del davant. També fora muralles, hi ha al pla dels Albats amb restes de l’església de Sta. Maria i una necròpolis amb prop d’un centenar de tombes, la majoria de nadons.

Olérdola

Pla de l’Albat. Olérdola. Necròpolis tombes antropomorfes. Foto: Gloriacondal

A partir d’aquí continuem pel GR 92-3 que dóna la volta a la muntanya, amb vistes genials si no fos pel dia emboirat que tenim. En el punt on es continua amunt cap al pujol de l’Àliga (465 m, el punt més alt del municipi) i el turó de les tres Partions, decidim desviar-nos avall, perquè no és el millor dia per tenir vistes, i es fa fosc aviat.

Olérdola

Margalló, entre molta vegetació de màquia. Foto: Gloriacondal

Així, baixem pel sender de les fonts i els forns (que forma part de la ruta circular pel castell d’Olèrdola) i després de passar per sota d’una gran torre elèctrica, continuem el camí tot baixant fins al forn de calç; on encara es conserva un edifici de magatzem i un altre amb tres forns, en un dels quals es veu molt bé des de l’interior el forat de la xemenia.

Olérdola

Forn de calç. Cases de la Vall. Olérdola. Foto: Gloriacondal

Tot virant cap a l’oest, passem per sota les cases de la Vall i més endavant can Ximet. Anem seguint la pista del Fondo de la Seguera i a 2 km del poble veiem, a la cinglera del davant, l’entrada circular a la Cova dels Segarulls, amb pintures de l’edat del Bronze. S’està fent fosc i ho deixem per un altre dia, però tenim clar el camí, perquè hem vist una gent que ho feia: cal vorejar el cingle per un camí a l’esquerra i pujar dalt de tot. Després, aprofitant una canal, baixar per allà i carenejar fins a la cova.

Olérdola

Cova dels Segarulls. Olérdola. Al centre de la foto, entrada circular. Foto: Gloriacondal

Seguim camí, arribem a la desviació que havíem pres al matí i continuem per la riera fins al nucli urbà.

10 km. Desnivell 300 m

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s