A peu per la costa del Maresme. D’Arenys de Mar a Calella

Arenys de Mar – Canet de Mar – Sant Pol de Mar – Calella de Mar

(actualitzat 2021)

Iniciem la caminada al nord del port d’Arenys (Maresme), tocant al restaurant Portinyol i per un bon camí arribem fàcilment a Canet de Mar, un poble tranquil amb poc turisme que ofereix bona platja i una arquitectura modernista molt interessant. Si teniu temps i ganes, es pot pujar fins al Santuari de la Misericòrdia i dinar al restaurant del costat, un edifici modernista de Puig i Cadafalc, amb un menú del dia molt interessant i barat.

Al final del poble, podem fer dues coses: o continuem vorejant la mar, amb la limitació que trobem unes roques tocant a mar que hem de salvar, o passar per dins d’un túnel del tren. Si això no ens ve de gust, a l’alçada de la gasolinera Repsol sortint de Canet, banda mar, trobarem un camí paral·lel a la N-II, protegit amb un muret, fins a S. Pol (més fàcil però més contaminant).

Sant Pol de Mar

Sant Pol de Mar. Búnquer. Foto: gloriacondal

Sant Pol de Mar

Sant Pol de Mar. Platja de can Villar. Foto: gloriacondal

SAnt Pol de Mart

Sant Pol de Mar. Foto: gloriacondal

Si hem optat per la primera proposta, poc després d’un càmping  a partir d’aquí ja és terme de Sant Pol de Mar, la platja de les Roques Blanques, seguida de la platja de la Murtra, que fa 1,2 km, al final de la qual hi ha unes roques amb restes d’un gran búnquer. La platja de can Villar, la següent, arriba fins a la riera i ja som al nucli urbà.

Train tunnel. Sr Pol Mar, Maresme

Sant Pol de Mar. Túnel del tren. Foto: gloriacondal

Podeu fer un cafè en un lloc acollidor, el Jardí del Sant Pau, on hi havia hagut el restaurant de la Carme Ruscalleda. Si teniu gana  teniu opcions com el restaurant Xaloc, davant la petita platja de les Escaletes. També val la pena pujar a la petita ermita de Sant Pau, després de fer una aturada al forn Grimal.

Ermita sant pau, sant Pol

Ermita de Sant Pau. Sant Pol de Mar. Foto: gloriacondal

Dues edificacions sobresurten: la torre-campanar de l’església (“S.Pol, quina hora és?” perquè la torre no tenia rellotge), i, al fons, l’ermita de S. Pau. Per anar cap al nord podem fer dues coses: o continuar per la platja, caminant entre la via i els xiringuitos de la platja de Morer i seguir un sender vora la via, o pujar a la N-II. Allà trobem una torre-restaurant, El Sot del Morer, en un espai agradable i un menú assequible. Caminem paral·leles a la crta pel mateix tipus de via que hi ha de Canet a S. Pol, amb barana i un muret de protecció.

Aviat arribem a un petit itsme. La petita cala de la Cabra encara pertany a Sant Pol de mar; l’altra ja és Calella. Aquest tram rocós entra mar endins com si fos un espigó, on destaca la roca Grossa, una llengua de sorra que la uneix a terra ferma i forma una platja que desapareix en les èpoques de mar alta o temporals.

Roca Grossa. Calella

Roca Grossa. Calella. Foto: gloriacondal

Hi ha un itinerari anomenat Via Brava que pot començar en aquest punt, anar cap al nucli de Calella paral·lels a la costa i retornar per l’altra banda, pujant al far: és la ruta del Corb Marí, de 3 km; també n’hi ha d’altres. Nosaltres hem travessat la passera sobre la N-II i hem pujat fins a les Torretes, que es veuen des de baix, dues torres mig enrunades dalt d’un turó de 118 m envoltat de pins, que van ser usades per a comunicació òptica durant la segona guerra carlista, o dels Matiners (del 1849 al 1857).

Les Torretes, Calella, Maresme

Les Torretes. Calella. Foto: gloriacondal

De d’allà tenim vistes de Calella fins al delta de la Tordera i Blanes. Baixant, hem trobat dos tècnics de Telefònica que esbufegaven tot buscant una antena; els hem dit que aquelles torres eren de comunicació, però de fa dos segles… i allà els hem deixat.

Retornem a la N-II i continuem. De seguida ens trobem a sota del Far de Calella (1859), tancat, i, per tant, sense vistes.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

A sota anem resseguint les platges de Calella, la primera, la platja de les Roques. En un moment arribem al revolt i ja som a la platja de Garbí, seguida de la Gran, amb una llargada d’1,4 km fins al final del terme municipal.

Calella de la Costa, Maresme

Platja Garbí. Calella

Al nucli urbà de Calella hi ha edificis renaixentistes, serveis i comerços de tot tipus, un refugi antiaeri al parc Dalmau, i un Museu-Arxiu. A partir d’aquí cap al nord, oblideu-vos de petites cales i platges estretes. Hi ha sorra de sobres i per a tothom. Es pot dinar al Restaurant el Hogar gallego, amb peix excel·lent, a pocs minuts a peu de l’estació de tren.

11 km anada

Etapa següent: de Pineda a Malgrat de Mar

Etapa anterior: de Mataró a Arenys de Mar

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a A peu per la costa del Maresme. D’Arenys de Mar a Calella

  1. Retroenllaç: A peu per la costa del Maresme. De Pineda a Malgrat de Mar | Gloria Condal

  2. Retroenllaç: A peu per la costa del Maresme. De Mataró a Arenys de Mar | Gloria Condal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s