A peu per la costa del Maresme. De Mataró a Arenys de Mar

Mataró– S. Andreu de Llavaneres – S. Vicenç de Montalt – Caldes d’Estrac – Arenys de Mar

Llavaneres

Sant Andreu Llavaneres, riera. Foto:gloriacondal

Deixem el cotxe als voltants del Club Nàutic de Mataró i anem cap a la platja de S. Simó, al nord. Allà cal pujar cap a la via del tren i seguir un sender estret, molt proper a la via, fins que arribem al terme de S. Andreu de Llavaneres, on hi ha el restaurant Pins Mar. Aquí la mar s’ha menjat quasi tota la sorra però hi ha un petit passeig davant de grans torres i alguns pisos. De Llavaneres destaquem els Rocs de S. Magí, un jaciment neolític i el parc de ca l’Alfaro amb una casa modernista.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Passem per davant l’estació de tren de Llavaneres i continuem cap a Port Balís amb serveis, restaurants i bars. Just abans hi ha una petita caleta després del pont de la riera. Un itinerari pensat des dels municipis de Llavaneres, S. Vicenç i Caldes d’Estrac ens proposa la ruta de les tres viles, de 21 km, inclosa una part per Arenys. El punt d’inici és el port de Balís.

Sant Vicenç de Montalt

Sant Vicenç de Montalt. Rètols indicadors

Continuem endavant i trobem la riera del Balís, límit amb el següent municipi, S. Vicenç de Montalt. En un raconet hi ha la guingueta de La Caleta. Anem caminant pel passeig del Marquès de Casa Riera, que fa 1,3 km, tot contemplant, d’una banda, la platja de S. Vicenç, ampla i llarga, i de l’altra, alguns xalets modernistes. Al bell mig del poble trobem l’església de S. Vicenç (s. XVI), d’estil gòtic tardà.

Caldes d'Estrac

Caldes d’Estrac. Passeig dels anglesos. Foto:gloriacondal

Passem d’un terme municipal a un altre sense adonar-nos-en. Així, som a Caldes d’Estrac, més conegut com a Caldetes, per les aigües termals. Aprofitant que hi som, val la pena visitar la Fundació Palau i Fabra on s’exhibeix el fons documental i artístic de Palau i Fabre, que inclou una notable col·lecció d’obres de Picasso. També val la pena si es té ttemps de visitar els Banys Termals Caldes d’Estrac (1818), els únics de titularitat municipal de Catalunya. Continuem vorejant la mar, ara per l’anomenat passeig dels anglesos, davant la platja dels Micos, que havia tingut cases populars mediterrànies, modernistes i noucentistes, construïdes la majoria entre el 1917 i el 1920, però fins el 1925 no se’n va fer la urbanització seguint el model de ciutat-jardí anglès. Durant els anys 70 la majoria es van enderrocar.

Caldes d'Estrac. Currusclas

Caldes d’Estrac. Barca Currusclas. Foto:gloriacondal

Al final trobem una barca, la “Currusclas”, homenatge a la gent de mar que, en aquell lloc amarraven les barques i hi deixaven les xarxes i els ormeigs. A l’altra banda de la plaça de les Barques, l’Hotel Colon, un edifici del 1881 remodelat.

Caldes d'Estrac

Caldes d’Estrac. Plaça barques. Hotel Colon

Continuant fins al restaurant Voramar, ja som al terme municipal d’Arenys de Mar. A la mateixa alçada, però a l’altra banda de la N-II hi ha un restaurant històric, l’Hispània, i al seu costat el balneari Titus.

Seguim cap al nord per la platja de Kalima, amb un hotelet del mateix nom. Continuem per la platja de la Musclera on hi ha un ampli aparcament.

Arenys de Mar

Arenys de Mar. Platja Musclera. Cal decidir per on continuem. Foto: gloriacondal

Aquí tenim diferents possibilitats per continuar: o passem per dins del túnel del tren (sempre amb el perill que comporta) o caminem entre unes roques que, depèn de l’onatge i de l’erosió, es poden passar o no. La tercera opció és pujar a la carretera i continuar per un camí protegit per una tanca potent. Deixem com sigui el petit turó, amb el seu búnquer, i veiem, a l’altra banda, la zona comercial, amb els cinemes, gasolinera, hipers… i dalt d’un petit turó ple de xiprers, el cementiri d’Arenys (Sinera) on està enterrat Salvador Espriu. Val la pena pujar-hi, no només per la vista, sinó perquè al cementiri hi ha mausoleus d’escultors importants; tanmateix, Espriu és en un senzill nínxol (núm 887). A la riera del bisbe Pol, la rambla principal, veiem algunes masies i edificis singulars, com el propi Ajuntament. Més amunt, el port d’Arenys ofereix moltes possibilitats de menjar. Nosaltres solem anar als Pescadors-la Llotja, davant de la Llotja de peix on se subhasta cada dia. I fa poc hem descobert l’Espai Gastronòmic Mar, al Club Nàutic d’Arenys de Mar, on es menja bé, amb vistes magnífiques i servei cuidat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

10 km, anada

Etapa següent: D’Arenys de Mar a Calella

Etapa anterior: De Cabrera de Mar a Mataró

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a A peu per la costa del Maresme. De Mataró a Arenys de Mar

  1. Retroenllaç: A peu per la costa del Maresme. D’Arenys de Mar a Calella | Gloria Condal

  2. Retroenllaç: A peu per la costa del Maresme. De Cabrera de Mar a Mataró | Gloria Condal

  3. Anònim ha dit:

    Ahir vaig fer la vostra ruta i em va agradar molt!
    va ser un passeig relaxat i molt agradable al costat del mar! moltes gràcies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s