A peu per la costa del Maresme. De Pineda a Malgrat de Mar

Pineda de Mar

Pineda de Mar. Platja dels pescadors. Foto: gloriacondal

Pineda de Mar – Santa Susanna – Malgrat de Mar

Actualitzat: maig 2021

Deixem el cotxe a la platja, a baix de tot del Rierany dels Frares, al límit dels termes municipals de Calella i de Pineda de Mar (Maresme), just on fan frontera, entre el Padel Calella i el H.TOP Caramba Beach Club i comencem a caminar per les platges de Poblenou i de la Riera. A la platja dels Pescadors, petites barques de colorins descansen sobre la sorra. Al davant, a l’anomenat Parterre dels Pescadors, la petita capelleta de S. Joan. La següent platja, la dels Pins, és una relíquia del passat. Fa 50 anys, entenies el per què del nom del poble, perquè davant la mar hi havia una gran pineda. Amb els anys els pins han anat desapareixent i ara només en resten alguns.

Pineda de Mar

Pineda de Mar. Foto: gloriacondal

A Pineda podem fer la ruta de les 4 ermites, una circumval·lació per una bona part del poble. Al nucli antic, tocant a la plaça de les Melies, hi ha l’antic edifici de la biblioteca (1922), una de les primeres fetes per la Mancomunitat del Catalunya, obra de l’arquitecte Lluís Planas, d’estil noucentista, convertit en i l’espai Sara Llorens, un centre cultural que deu el nom a una dona que s’estimà molt Pineda.

I si volem, podem veure les restes d’un aqueducte romà, situat a la dreta de la carretera d’Hortsavinyà i pujar al cim del turó de Montpalau, on hi ha les ruïnes de l’antic castell del mateix nom.

Sta. Susanna

Sta. Susanna. Al fons, dreta: la Pilona

Sta. Susanna

Sta. Susanna. Hotels. Foto: gloriacondal

Sta. Susanna

Sta. Susanna. Torre de mar (estació). Foto: gloriacondal

Bunker St Susanna beach

Sta. Susanna. Platja de les dunes. Bunquer. Foto: gloriacondal

Continuem trobant platges amples i llargues, fins que som a Santa Susanna. A la primera platja, la de les Dunes, hi ha un búnquer, i després comencen les primeres edificacions, un hotel i apartaments. A l’esquerra, a l’altra banda de la via, la torre del Mar, convertida en petita estació de tren, una bona pensada. Continua el camí vorejant la platja de les caletes i la platja de Llevant. Aquí tot són càmpings, i arriba un punt que o bé continues per la sorra o retrobes un caminet paral·lel a la via per continuar cap al nord. A l’altra banda de la via, immensos edificis d’hotels. En total, Sta Sussanna té uns 2 km de platges, però també hi ha llocs d’interès per veure, com la ruta guiada per les nombroses torres, i la visita al museu de la pagesia.

La Pilona. Maresme

Malgrat de Mar. La Pilona. Foto: gloriacondal

Malgrat de Mar està enganxada a Sta. Susanna. Sabem que hem canviat de poble perquè des de la platja observem una petita roca anomenada La Pilona, una plataforma artificial que servia, a principis del s. XX, per embarcar el ferro de les mines de can Palomeres, que el transportava des de la muntanya amb un sistema de vagonetes per unes torres metàl·liques. Al poble, destaquem l’edicifi modernista de l’Ajuntament, i la plaça de les Peixeteries Velles.

Malgrat de Mar

Malgrat de Mar. Passeig marítim. Grafit

Malgrat de Mar. Train station & Hotel

Malgrat de Mar. Hotel i estació. Foto: gloriacondal

Malgrat és l’última població del Maresme i té 4,5 km de platges, començant per la de l’Astillero, que va del límit amb Santa Susanna fins a la riera de Sant Genís de Palafolls, on trobem la majoria dels establiments turístics. Potser l’hotel més emblemàtic és el Sorra d’Or, tocant a l’estació de trens. La segona és la platja del Centre, que arriba fins a l’inici del camí de la Pomereda, d’uns 900 m. Ja som fora del nucli urbà i a partir d’aquí comença la platja de la Conca, extensa, però sense sender per caminar. Cal fer-ho per la mateixa carretera que arriba a Mas Bages, amb alguns edificis industrials en una banda, i zones protegides a la platja: la tortuga babaua (caretta caretta), per exemple, que es té constància que ha post ous en platges d’aquí, o el corriol menut (charadrius dubius) que no fa nius sinó que pon els ous a la sorra.

Malgrat de Mar. Punta Tordera

Rètols indicadors Punta de la Tordera

Després de caminar 1,5 km s’arriba a la punta de la Tordera, una zona amb molts càmpings. No es pot anar més endavant perquè un càmping barra el pas i per la zona de platja hi ha una reixa. Un dia que hi vam tornar (maig 2021), hi havia uns policies municipals que van fer marxar un caminant i li van dir que no es podia passar tampoc per la platja.

Punta de la Tordera

Punta de la Tordera. Malgrat de Mar

El riu Tordera marca la separació amb el terme de Blanes, on comença la Costa Brava. Si es vol arribar al delta, s’hi pot anar pel camí que porta al càmping la Tordera, on hi ha una torre d’observació  d’aus i el final del camí queda tancat per unes fustes per observar aus. Cap possibilitat de trepitjar la sorra, ni per la riba sud ni per la nord (Blanes).

10,1 km anada

Si es tenen ganes, es pot anar de Malgrat al Castell de Palafolls (6,5 km)

Etapa anterior: d’Arenys de Mar a Calella

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a A peu per la costa del Maresme. De Pineda a Malgrat de Mar

  1. Retroenllaç: A peu per la costa del Maresme. D’Arenys de Mar a Calella | Gloria Condal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s