
Pineda de Mar. Platja dels pescadors. Foto: gloriacondal
Pineda de Mar – Santa Susanna – Malgrat de Mar
Actualitzat: maig 2021
Deixem el cotxe a la platja, a baix de tot del Rierany dels Frares, al límit dels termes municipals de Calella i de Pineda de Mar (Maresme), just on fan frontera, entre el Padel Calella i el H.TOP Caramba Beach Club i comencem a caminar per les platges de Poblenou i de la Riera. A la platja dels Pescadors, petites barques de colorins descansen sobre la sorra. Al davant, a l’anomenat Parterre dels Pescadors, la petita capelleta de S. Joan. La següent platja, la dels Pins, és una relíquia del passat. Fa 50 anys, entenies el per què del nom del poble, perquè davant la mar hi havia una gran pineda. Amb els anys els pins han anat desapareixent i ara només en resten alguns.

Pineda de Mar. Foto: gloriacondal
A Pineda podem fer la ruta de les 4 ermites, una circumval·lació per una bona part del poble. Al nucli antic, tocant a la plaça de les Melies, hi ha l’antic edifici de la biblioteca (1922), una de les primeres fetes per la Mancomunitat del Catalunya, obra de l’arquitecte Lluís Planas, d’estil noucentista, convertit en i l’espai Sara Llorens, un centre cultural que deu el nom a una dona que s’estimà molt Pineda.
I si volem, podem veure les restes d’un aqueducte romà, situat a la dreta de la carretera d’Hortsavinyà i pujar al cim del turó de Montpalau, on hi ha les ruïnes de l’antic castell del mateix nom.

Sta. Susanna. Al fons, dreta: la Pilona

Sta. Susanna. Hotels. Foto: gloriacondal

Sta. Susanna. Torre de mar (estació). Foto: gloriacondal

Sta. Susanna. Platja de les dunes. Bunquer. Foto: gloriacondal
Continuem trobant platges amples i llargues, fins que som a Santa Susanna. A la primera platja, la de les Dunes, hi ha un búnquer, i després comencen les primeres edificacions, un hotel i apartaments. A l’esquerra, a l’altra banda de la via, la torre del Mar, convertida en petita estació de tren, una bona pensada. Continua el camí vorejant la platja de les caletes i la platja de Llevant. Aquí tot són càmpings, i arriba un punt que o bé continues per la sorra o retrobes un caminet paral·lel a la via per continuar cap al nord. A l’altra banda de la via, immensos edificis d’hotels. En total, Sta Sussanna té uns 2 km de platges, però també hi ha llocs d’interès per veure, com la ruta guiada per les nombroses torres, i la visita al museu de la pagesia.

Malgrat de Mar. La Pilona. Foto: gloriacondal
Malgrat de Mar està enganxada a Sta. Susanna. Sabem que hem canviat de poble perquè des de la platja observem una petita roca anomenada La Pilona, una plataforma artificial que servia, a principis del s. XX, per embarcar el ferro de les mines de can Palomeres, que el transportava des de la muntanya amb un sistema de vagonetes per unes torres metàl·liques. Al poble, destaquem l’edicifi modernista de l’Ajuntament, i la plaça de les Peixeteries Velles.

Malgrat de Mar. Passeig marítim. Grafit

Malgrat de Mar. Hotel i estació. Foto: gloriacondal
Malgrat és l’última població del Maresme i té 4,5 km de platges, començant per la de l’Astillero, que va del límit amb Santa Susanna fins a la riera de Sant Genís de Palafolls, on trobem la majoria dels establiments turístics. Potser l’hotel més emblemàtic és el Sorra d’Or, tocant a l’estació de trens. La segona és la platja del Centre, que arriba fins a l’inici del camí de la Pomereda, d’uns 900 m. Ja som fora del nucli urbà i a partir d’aquí comença la platja de la Conca, extensa, però sense sender per caminar. Cal fer-ho per la mateixa carretera que arriba a Mas Bages, amb alguns edificis industrials en una banda, i zones protegides a la platja: la tortuga babaua (caretta caretta), per exemple, que es té constància que ha post ous en platges d’aquí, o el corriol menut (charadrius dubius) que no fa nius sinó que pon els ous a la sorra.

Rètols indicadors Punta de la Tordera
Després de caminar 1,5 km s’arriba a la punta de la Tordera, una zona amb molts càmpings. No es pot anar més endavant perquè un càmping barra el pas i per la zona de platja hi ha una reixa. Un dia que hi vam tornar (maig 2021), hi havia uns policies municipals que van fer marxar un caminant i li van dir que no es podia passar tampoc per la platja.

Punta de la Tordera. Malgrat de Mar
El riu Tordera marca la separació amb el terme de Blanes, on comença la Costa Brava. Si es vol arribar al delta, s’hi pot anar pel camí que porta al càmping la Tordera, on hi ha una torre d’observació d’aus i el final del camí queda tancat per unes fustes per observar aus. Cap possibilitat de trepitjar la sorra, ni per la riba sud ni per la nord (Blanes).
10,1 km anada
Si es tenen ganes, es pot anar de Malgrat al Castell de Palafolls (6,5 km)
Etapa anterior: d’Arenys de Mar a Calella
Retroenllaç: A peu per la costa del Maresme. D’Arenys de Mar a Calella | Gloria Condal