A peu per la costa del Maresme. De Cabrera de Mar a Mataró

Cabrera de Mar – Mataró (amb desviacions al castell de Burriac i Argentona). Actualitzat maig 2021

Escola de Vela. Cabrera de Mar

Escola de Vela. Cabrera de Mar. Foto: gloriacondal

Deixem el cotxe en una àmplia zona d’aparcament davant l’estació de tren de Cabrera de Mar, que com tot poble de la costa, té el seu club marítim i una Escola de Vela. Anem cap al nord tot creuant rieres i torrents: Vinyals, Molí, Cabrera i al Pas de Costamar, on s’acaba el passeig (aquí hi sol haver pescadors de canya). Prop de la sorra hem vist zones protegides de tres espècies: el tamariu, l’alfalç marí i el jull de platja.

Cabrera de Mar

Cabrera de Mar. Protecció flora platja

Arribats a aquest punt, si us agafa un irresistible desig de deixar la platja i pujar a un turó amb una torre que destaca molt i veure quasi tot el Maresme a vista d’ocell, feu-ho: és el castell de Burriac.

Cabrera de Mar

Cabrera de Mar. Església i castell de Burriac

Nosaltres sortim de la plaça de l’Ajuntament; a prop, les termes i els forns de ca l’Arnau. Pugem pel c/Riera amunt, que quan s’acaba l’asfalt continua com a pista. Al c/Font de Cabrera girem cap a la dreta i anem seguint la pista amunt fins que arribem a un monòlit dels pobles que formaven la baronia. Allà podem pujar mig grimpant per les roques o bé caminar uns metres més i continuar per la pista que puja amunt. Una altra opció és pujar des de Cabrera amb cotxe fins a l’aparcament últim que es troba després d’un revolt pronunciat i abans d’una cadena que no permet continuar per la pista. Amb la primera opció són 5,82 km entre anar i tornar (unes 2 h 30′ amb temps d’admirar el panorama); amb la segona són 2,4 km, en 1 hora i escaig de temps.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El turó es troba a 401 m d’alçada. Al s. XV el senyor feudal era Pere Joan Ferrer i dominava gran part del que ara és el Maresme. Diuen que els vassalls el temien. A l’anomenat turó de l’Infern, al costat del turó de Montcabrer, hi havia les forques on penjaven els insubmissos, visibles des de lluny. Al castell hi havia cisternes, magatzems, quadres, capella i la torre de l’homenatge (els murs fan 1,20 m de gruix). Podeu veure una reconstrucció en 3D de l’època del poblat ibèric aquí:

https://www.youtube.com/watch?v=8q_DlnGvnQE&feature=youtu.be

Gaudim una bona estona mirant el paisatge, banda mar i banda muntanya, des de Montjuïc al Montseny i Montnegre.

Cabrera de Mar

Maresme des del castell de Burriac

Podem baixar pel mateix camí o, posats a fer, desviar-nos cap a Argentona i un cop allà, fer una petita ruta per les fonts del torrent de Burriac (2,15 km) que ens duu entre pins, alzines i brucs a les fonts del Mig, del Camí, de les Sureres, de l’Esquirolet, de l’Esquirol, del Grup, del Ferro i acaba a la Font picant. Dúiem carmanyola i pensàvem dinar en les taules que hi ha allà, però hem vist el restaurant can Baladia i hem canviat de pensament. Hem menjat molt bé i guardem la carmanyola per sopar al vespre.

Tren línia Maresme, riera Argentona

Riera d’Argentona. Mataró-Cabrera de Mar

Tornant a mar, a partir del final del passeig de Mar de Cabrera, per continuar a Mataró, el camí es complica… perquè no hi ha camí. Tenim dues opcions: o bé passar pel polígon comercial o bé fer-ho per les vies del tren, saltant la tanca per alguna de les moltes obertures que té, però en pasar la riera d’Argentona és perillós perquè l’espai entre la via i el no res és d’un metre o menys.

Mataró. Parc de Mar

Mataró. Parc de Mar

Davant la costa de Cabrera, en direcció Mataró, comença l’anomenat Alguer de Mataró, un prat de posidònia d’unes 600 ha, a poca distància de la costa i a pocs metres de fondària. El temporal Gloria, el 2020, li va fer molt mal. Vegeu aquest vídeo (1′)

Un cop al parc de Mar de Mataró recuperem un caminet que passa just a la vora de la tanca de les vies i podem continuar sense problemes. Molt a prop tenim el Clos Arqueològic de torre Llauder, una bona excusa per visitar un complex romà molt interessant. Una altra opció és visitar la Nau Gaudí, amb art contemporani (val la pena tant pel contingut com per contenidor!). Les platges de Mataró són les de Ponent, Varador, Callao i Sant Simó (un recorregut de 2,2 km). Al port i al passeig, guinguetes per menjar (nosaltres us recomanem La sal del varador).

6 km anada sense comptar les desviacions a Cabrera i Argentona

Etapa següent: De Mataró a Arenys de Mar

Etapa anterior: Del Masnou a Vilassar

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a A peu per la costa del Maresme. De Cabrera de Mar a Mataró

  1. Retroenllaç: A peu per la costa del Maresme. De Mataró a Arenys de Mar | Gloria Condal

  2. Retroenllaç: A peu per la costa del Maresme. Del Masnou a Vilassar | Gloria Condal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s