Castell de Palafolls

Castell Palafolls

Castell de Palafolls. Foto: gloriacondal

A 188 m sobre el nivell del mar, el castell de Palafolls permetia controlar el trànsit per la vall de la Tordera de la gent que venia de Girona i anava a Barcelona per la via Augusta. Durant dos segles va pertànyer als poderosos vescomptes de Cabrera, propietaris del castell de Montsoriu.

Blanes. Palau vescomtes

Blanes. Palau vescomtes Cabrera. Foto: gloriacondal

Les restes del castell corresponen a construccions que daten del s X al XIV. El s. XIII s’edificà tota la muralla exterior i durant el segle XIV la poderosa família dels Cabrera el comprà. Quan el castell de Montsoriu deixa de ser residència habitual de la família, passen a residir al palau de Blanes del qual ara només en resta la façana, adossada a l’església parroquial. Però a Blanes també queda una altra emprenta dels Cabrera, la Font Gòtica. Com que la comtessa i dona de Bernat V hi va fer llargues estades, la vil·la es beneficià de la seva visió de progrés. Es van reforçar les muralles i el 1438 va fer construir la font per solucionar els problemes d’insalubritat. Entre els diversos relleus hi ha el seu escut i també un teler, ja que sembla que en la construcció també hi va participar el gremi tèxtil local. El 1623 el palau va ser venut per providència judicial.

Blanes. Font gòtica

Blanes. Font gòtica. Foto: gloriacondal

La planta del castell de Palafolls és allargada i es divideix en dos recintes. El més alt està format per un cos massís, fortificat, al qual s’accedeix per una porta de mig punt, restaurada. A mà esquerra observem uns arcs que devien sostenir un gran saló gòtic. Al costat hi ha la cisterna, coberta amb volta de canó, on encara es perceben les marques de l’encanyissat. Una mica més amunt hi ha la capella, molt restaurada.

Castell Palafolls

Castell Palafolls des del restaurant Mas Carbó. Foto: gloriacondal

Més amunt hi ha la part més antiga, un espai rectangular que conserva bona part dels murs i restes d’una torre quadrada al seu interior. El recinte jussà, d’època gòtica, forma una gran plaça d’armes, a l’extrem de la qual hi ha les restes de la torre de l’homenatge (es pot pujar a dalt amb una escala metàl·lica adossada a la paret), amb una vista impressionant: la vall de la Tordera, Palafolls, Blanes, el Montnegre, el Montseny, les Gavarres, el nord-oest dels Pirineus… (informació elaborada a partir de Castells de Catalunya).

Castell Palafolls

Indicadors Castell Palafolls PR C 146

S’hi pot pujar des de Palafolls pel sender PR C-146 de Calella a Tordera, amb un desnivell de 150 m durant 1,5 km, sortint del camp de futbol i passant per la casa rural Masia Can Oller, per un alzinar que hi ha fins dalt de l’esplanada on poden arribar els cotxes.

Allà hi ha l’entrada al castell. Si no es vol o no es pot caminar, es pot arribar als peus del castell amb cotxe, seguint les indicacions de Castell de Palafolls des de la N-II. Dins la urbanització Mas Carbó, hi ha el restaurant del mateix nom, recomanadíssim. El menú del dia és divers, de qualitat, complet i a un preu assequible (13€ el març 2016). Per pair, es pot arribar a peu al castell, pujant per la carretera asfaltada (uns 10′).

Sender PR C146

Sender PR C 146 al castell de Palafolls

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Castell de Palafolls

  1. HC ha dit:

    Vieg que la cosa va de castells, ara, oi? Montsoriu, Palafolls, el de Burriac….. bé, bé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s