Els búnquers del Carmel

Barcelona des dels bunquers del Carmel

Barcelona des del turó de la Rovira. Foto: Figurateeee

Espai de memòria història i de visió privilegiada de la ciutat de Barcelona, al turó de la Rovira, que havia estat un assentament ibèric, on es conserven restes d’una bateria de defensa antiaèria de la Guerra Civil 36-39.

Des del mirador tenim vistes a 360º de la ciutat i dels voltants, dalt del parc del Guinardó. Mirant a mar, veiem l’antic Hospital de S. Pau, la Sagrada Família (per cert, des d’una perspectiva gens habitual), els principals carrers perpendiculars fins a mar, les torres del port olímpic, la Rambla, la catedral, Sta. Maria del Mar, Montjuïc… Enllà, l’aeroport al Prat. Cap al nord, S. Adrià, Badalona… i el Maresme. Si girem l’esquena, tenim Collserola, el Tibidabo, l’Hospital de la Vall d’Hebron, S. Gervasi…

Barcelona des del turó de la Rovira

Barcelona des dels bunquers del Carmel. Foto: Figurateeee

Després del bombardeig dels Savoia italians del maig de 1937, que va matar 64 persones i en ferí 157, el govern republicà va projectar allà una defensa aèria per protegir Barcelona, amb 4 canons de fabricació anglesa que permetien cobrir la ciutat en totes direccions. Es creu que a principis de 1938 la bateria ja devia funcionar, amb les plataformes dels canons, el centre de comandament, els espais per a la tropa i els oficials (i també dutxes, lavabos i cuines). Tanmateix, el 16, 17 i 18 de març de 1938 avions italians sota ordres de Mussolini, atacaren durament la ciutat: en 41 hores van matar prop de 900 persones i en van ferir 1.500. La defensa antiaèria no donava l’abast; tenia algunes bateries de canons a la muntanya de Montjuïc i el Poblenou i els del Turó de la Rovira. El 26 de gener de 1939, veient que la caiguda de Barcelona era imminent, una part dels canons es van evacuar i la resta es van destruir. Es calcula que en tots els bombardejos van morir 2.750 persones i van resultar ferides 7.000

bombardeig-38-barcelona

Bombardeig 1938 Barcelona. Foto Arxiu Militar Aeronautica italiana

L’espai va quedar en desús, el barri va anar creixent amb la vinguda d’immigrants, que construïen barraques precàries, fins que l’any 2011 es va inaugurar l’espai a cel obert, ampliat amb la recuperació del Pavelló d’Oficials, el Pavelló de la Tropa i el Lloc de Comandament de la Bateria.

vista-turo-rovira-bcn

Montjuïc i Barcelona des dels búnquers del Carmel. Foto: Figurateeee

Per arribar-hi tenim 2 busos: línia V 17 de Port Vell a Carmel o 119 de Penitents a Carmel. També amb metro, parada Carmel, on cal caminar uns 15′ per un sender cap amunt (no hi ha pèrdua). Un cop allà, trobareu gent, molta joventut i alguns turistes. I segons com, un venedor de begudes!

Per nosaltres, la millor visió de Barcelona.

Possibilitat de visites guiades a través del Museu d’Història de Barcelona. Podeu comunicar-vos-hi per correu electrònic: reservesmuhba@eicub.net i per telèfon: 93 256 21 22

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, música, dansa, Memòria històrica i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Els búnquers del Carmel

  1. HC ha dit:

    no sabia que existia aixo, semblante mentidfa que no es dibulgui,,,,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s