
Portada de Els hereus de la terra. Ildefonso Falcones
Després de l’èxit de La catedral del Mar, Ildefonso Falcones, l’any 2016 tornà als escenaris de la Barcelona de l’Edat Mitjana amb la publicació Els hereus de la terra, però avisa que no és una continuació de la primera; millor haver-la llegida, perquè s’ho val i perquè hi ha algunes referències, però no és imprescindible.
Els espais protagonistes aquí són el Raval, les Drassanes, l’Hospital de la Santa Creu… Som al s. XIV, quan Santa Maria del Mar ja está construïda. El protagonista és un nen orfe de 12 anys, Hug Llor, que treballa a les Drassanes sota les ordres d’Arnau Estanyol, el seu protector i protagonista de La Catedral del Mar. Hug subjecta la bola d’un esclau que hi treballa, mestre d’aixa, i somia arribar a saber-ne tant com ell, però Arnau és assassinat i Hug s’ha de buscar la vida. El fill d’Arnau, Bernat Estanyol, fuig i es fa corsari. Hug troba refugi en uns jueus i a través de Mahir aprèn a estimar les vinyes i el vi.

Foto: gloriacondal
A través de la vida d’Hug, resseguim les persecucions dels jueus: l’assalt al Call l’agost del 1391, on va haver centenars de morts, saquejos, etc. Aquí mor la jove jueva Dolça, el primer amor d’Hug. També coneixem les injustícies que pateixen els esclaus, com la mora Barxa, que d’un mal començament acaba sent un suport a Hug per sempre, o la jove russa Caterina, que després de molts patiments, acaba retrobant Hug. Assistim a les relacions entre poders civils i eclesiàstics, a la lluita per l’espai de cadascun, a les repercussions del Cisma d’Occident, amb el Compromís de Casp el 1429. Veiem que Catalunya gira l’esquena al comte d’Urgell i dóna suport a un rei estranger.

Vinya. Foto: gloriacondal
Sempre hi ha el rerafons de guerres de conquesta a Nàpols, Sardenya, Sicília… sempre hi ha serfs i camperols que viuen miserablement. Sempre hi ha tortures, i violacions d’homes d’església a noies innocents, això ve de lluny. També hi ha el personatge dolent dolent, la Regina, i el dolent però no tant, el Bernat… Ens ha fet patir molt la violència i la injustícia, veure com el poble ras pateix i alhora és tan fàcil de manipular. Hem après història, com sempre.

Barcelona medieval on discorre la novel·la. Extret de Taedium
A propòsit de La catedral del mar, la cadena de TV Antena 3 ha rodat una sèrie amb actors i actrius de primera línia, que veurem aviat. També us recomanem un altre títol de Falcones: La mà de Fàtima, situat a Al Andalus després de l’expulsió dels moriscos.

Església Sta Maria del Mar. Barri de la Ribera. Barcelona
Els hereus de la terra, Ildefonso Falcones, Rosa dels Vents, Barcelona 2016. 891 pàg.