FLOÏD

Què us suggereix la paraula Floïd? A mi em transporta al meu pare, quan s’acabava d’afaitar i es posava una loció ataronjada d’una olor mentolada molt especial: l’olor de Floïd. Amb l’exposició Cendrós, un empresari d’acció, al Palau Robert coneixem l’amo de l’empresa que el fabricava, Joan B. Cendrós, desconegut per a nosaltres fins ara, malgrat les grans obres que va fer.

ampolla-floid

Joan Baptista Cendrós i Carbonell (Barcelona, 1916-1986), a més de fabricar Floïd, va ser un dels mecenes i activistes culturals més importants de Catalunya. Ell és un dels cinc empresaris fundadors d’Òmnium Cultural l’any 1960, ell va ser clau en la represa i finançament de l’Institut d’Estudis Catalans, Edicions Proa… Va descobrir escriptors com Terenci Moix i Henry Miller, va promoure el Premi Sant Jordi l’any 1959 i la Nit de Sta. Llúcia, va implicar-se en la Nova Cançó, la Gran Enciclopèdia Catalana, Banca Catalana, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes… gràcies als enormes beneficis del seu producte estrella, Floïd.

Floïd va néixer el 1932 als laboratoris Haugron Cientifical, empresa creada el 1928 pel seu pare, al carrer Rocafort, 109 de Barcelona. Floïd era el “genuino Floïd haugrolizado”, segons les etiquetes. De projecció internacional, la dièresi diuen que va ser perquè els francesos l’anomenessin Floïd i no Fluád.

floid-haugrolizado

Cendrós va ser un dels fundadors de Llibertat i Democràcia Social, germen d’ERC, va tenir tenses relacions amb personatges franquistes, com el governador de Girona i el ministre Fraga Iribarne.

A mitjan anys 50 construeix un nou edifici a la Trav. Corts, 307, dissenyat per l’arquitecte Eusebi Bona i Puig, molt lluminós per una trama de finestres que recorrien tota la façana, i ampliat el 1967.

Una filla de Cendrós es casà amb un fill de Josep Colomer Ametller, propietari de l’empresa Henry-Colomer i cap els anys 80 Cendrós va vendre l’empresa al seu consogre.

fabrica-floid

publicitat

publi-floid

La publicitat de Floïd reproduïda els tòpics masclistes de l’època: Primero cumplo, luego exijo / Damas, aun existen caballeros / Puedo perderlo todo menos mi honor / Tener valor es el primero de mis valores / Aun quedan hombres con hombría.

piblicitat-floid

El curador de l‘exposició és Genís Sinca, que ha fet un treball de recerca de més de 5 anys i ha publicat el llibre El cavaller Floïd, biografia de Joan B. Cendrós. D’aquesta manera ha rescatat de l’oblit un personatge clau de la història catalana recent, una tasca que fa anys duu a terme per recuperar biografies desconegudes de personatges del món de la medicina, la cultura i la política.

Podeu veure una entrevista que li van fer, al següent enllaç:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/entrevista-a-genis-sinca-autor-de-el-cavaller-floid-biografia-de-joan-b-cendros/video/5646525/

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, música, dansa i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a FLOÏD

  1. HC ha dit:

    molt interessant…

  2. caterina ha dit:

    Un post molt interessant i ben documentat. Enhorabona una vegada més per la feina ben feta! Ara, personalment, jo no coneixia aquesta marca 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s