Santa Anastàsia 1 – Sant Jordi 0

Celebrar la diada de Sant Jordi a Xios (Grècia), el 23 d’abril, no és fàcil. L’any 2016 ens vam trobar que coincidia amb el Dissabte Sant de Pasqua i ho van traslladar al 2 d’abril. L’any 2017 ha estat Santa Anastàsia la que li ha pres el lloc, celebració que es fa sempre el diumenge després de Pasqua de Resurrecció (el nom deriva de «resurrecció» i significa «la que té força per renèixer). De nou Sant Jordi va haver d’esperar, aquest cop al dilluns 24 d’abril.

Això passava a Lagkada, tot i que a la capital, Xios, diumenge 23 celebraven el Dia del Llibre, aquest any amb la campanya Τόλμα να διαβάζεις – atreveix-te a llegir! Vegeu a Instagram @tolma_na_diavazeis.

αγια αναστασια, κυδιανδα, λαγκαδα

Interior església Sta Anastasia. Kidianda. Foto: gloriacondal

Vam pujar a peu a la petita església d’Agia Anastasia, a Kidianda (Αγια Aναστασια, Kυδιαντα), el poble abandonat els anys 50 perquè als seus habitants els era més fàcil viure a baix el mar, a Lagkada. La capella continua allà dalt i s’hi celebra la festa. A la nit havia plogut molt i feia fresca. Per primer cop, dins una església grega, estem al costat d’una estufa. El primer dia que suem. En acabar la cerimònia religiosa, una dona ens regala a cadascuna -les primeres- un tros de coca.

Αγια Αναστασια, λαγκαδα

Celebracio Sta Anastasia. Kidianda. Grecia. Foto: gloriacondal

Ja a fora, ens han tornat a donar pa de pessic i dolços. Els homes eren sota un arbre, fent el vermut amb ouzo i mezés, però no ens hi hem acostat. Es notava que no feia bon dia perquè tothom tenia pressa per marxar. Quan ja quedava poca gent, ens han dit que anéssim a la taula dels homes i llavors hi hem anat i una dona ens ha cantat les excel·lències d’uns formatges que hi havia. «Els fa aquest homes», ens han dit. I hem quedat que farem algun negoci, perquè estaven molt bons.

αγιος ιοργος λαγκαδα χιος

Església S. Jordi Lagkada. Grecia. Foto: gloriacondal

Dilluns sí, vam celebrar Sant Jordi pujant a la capella d’Agios Giorgos. Aquest any hi havia menys gent i ha acabat ràpid. De nou ens han convidat primer a coques i dolços, i més tard a la taula del pica-pica: intentem donar diners, com fan ells, però es posen a cridar que no i a sobre, agafen una bossa de plàstic i hi fiquen un pa rodó beneït. I més: a fora, una iaia agafa un paper de plata, embolica diferents formatges i ens els dóna. I encara ens pregunten si volem cafè, una diu que sí, l’altra que no… i en porten un per a cadascuna!

ψομι χιος ελλαδα

Pa beneït. Xios. Grecia. Foto: gloriacondal

La carnissera ens explicava que fa anys la gent havia pujat allà dalt a fer un àpat; son pare havia donat 2 vedelles, però feia molta calor i tots estaven mig desmaiats. Ell va pregar a S. Jordi i al cap d’una estona va començar a fer fred i van revifar-se. Per això va donar diners per fer-hi un annex a la capella en honor del sant, any 1993 (hi ha una placa amb el seu nom). Els homes i dones del poble de Lagkada havien col·laborat amb diners o amb la seva feina (paletes, pintors, electricistes…) per fer l’ermita, al marge de si eren creients o no, d’esquerres o de dretes. La van inaugurar el 1953 i tots els que ens en parlen, se l’estimen.

En dos dies hem honorat una santa i un sant. Des d’un punt de vista igualitari, la dona ha passat davant de l’home en el calendari. En aquest sentit, res a dir. El Jordi segur que ho entén.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Grècia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Santa Anastàsia 1 – Sant Jordi 0

 1. caterina ha dit:

  M’ha agradat molt el post i, com sempre, m’han entrat unes ganes boges de viatjar! Una proposta i veient que vos coneixeu tan bé Grècia: per què no una guia-llibre sobre la Grècia no turística? És una idea. Una forta besada a les dues 😉

  • Anònim ha dit:

   Fa tamps anem
   donant voltes al tema… tenim molt material escrit… anirem veient què en pot sortir, alguna cosa, segur!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s