Deu negrets i Les 7 boles de cristall

Deu negrets

Extret de: quedat.cat

L’estiu fa suar, i molt. L’activitat política, fa tremolar. Un dia ens vam llevar amb la novetat d’un aparent suïcidi, el del banquer Blesa, “La maledicció del cas Gurtel”, com es titulava la notícia. Planejàvem llegir alguna cosa entretingudda i lleugera, per la calor, i vam recordar un parell de llibres llegits fa anys, molt escaients amb les misterioses morts i aparents suïcidis: Deu negrets i Les 7 boles de cristall.

Illa Burgh

Illa Burgh. Gran Bretanya.Traquo

La novel·la d’Agatha Christie explica la història de 10 persones que són convidades a passar uns dies en una illa privada, «l’illa del negre», però el seu misteriós amfitrió no apareix. La primera nit, després del sopar, una veu els acusa de ser culpables d’un crim. Tots tenen un secret ocult, una mort al seu voltant. El que sembla una broma esdevé una terrible realitat quan el primer dels convidats mor. Després, van morint tots, seguint la famosa -i macabra- cançó de bressol: «Deu negrets van sortir a sopar, un es va ofegar i llavors en van quedar nou…».

10 negritus

Dies negritos. Extret de: bolsamania.com

L’illa on l’autora s’inspirà i que visità sovint, és l’illa de Burgh, a la costa de Devon (Gran Bretanya). Publicada el 1939, fou la novel·la amb més vendes d’Agatha Christie, amb 100 milions d’exemplars i se n’han fet pel·lícules i adaptacions televisives. No us explicarem què passa, però us donem una pista: fixeu-vos en el cognom d’un dels personatges, que significa “guerra” i “tomba”. Per apredre’n més, tampoc us perdeu un enllaç molt pedagògic del portal edu365!

77 boles

Les 7 bolas de cristal

7 boles

Les 7 boles de cristall. Tintin

Una altra lectura divertida és Les 7 boles de cristall, d’Hergé, amb el personatge de Tintin com a protagonista. Una expedició científica europea al Perú i Bolívia troba tombes inques i s’emporta una mòmia. Després, els científics, un per un, van quedant en estat letàrgic per l’efecte d’unes boles misterioses, per haver violat la tomba. És la maledicció de l’inca. Però de fet no han mort, perquè al llibre que continua, El temple del sol es resol el misteri. Estaven en una mena de coma i quan s’aclareix tot, desperten del letarg i recobren el senderi.

 

 

Retornant a l’actualitat política espanyola, mentre que en la novel·la d’Agatha Christie, són 10 els morts, en el còmic de Tintin són 7, el mateix nombre que els “gurtels”, sense comptar el que està en estat de coma, aquests sí en estat letàrgic. Als Deu negrets morien per un suposat acte de justícia. Al Tintin per haver segrestat una mòmia. Els “gurtels”, perquè no parlin. No sabem si algun despertarà del letarg o apareixerà viu a l’altra punta del món. Com a novel·la d’estiu la trama podria ser interessant, però de moment només tenim sobre la taula els negrets i el Tintin.

A disfrutar!

Entrada escrita conjuntament amb Montserrat Ros

 

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Deu negrets i Les 7 boles de cristall

  1. Manel ha dit:

    Ben vist, ben referenciat i, com no!, ben explicat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s