Açores

Què passa amb les illes Açores? Anticicló… trio de las Açores…

Vam sentir parlar de les Açores l’any 2003, amb motiu d’una cimera a l’illa de Terceira patrocinada per Durao Barroso, on es van reunir dos líders mundials, Bush i Blair i un que passava per allà, Aznar, per decidir que atacaven Iraq. Són el tristament famós “trio de les Açores”. També sentim parlar de l’anticicló de les Açores, una àrea d’altes pressions situada sobre aquestes illes que quan domina, impedeix que a casa nostra les depressions del front polar traspassin els Pirineus: a l’hivern, provoca tongades de temps serè i molt fred, amb calmes i boirades matinals d’inversió tèrmica; a l’estiu tenim pocs núvols, fa sol i no plou. Quan està a l’oest de Galícia envia sobre les nostres costes vents freds de component nord: tramuntana, mestral…

Praia

Waiting for SATA… Els retards famosos. Açores. Foto: gloriacondal

El vol directe Barcelona-Ponta Delgada (Sao Miguel) dura unes 4 h. D’allà a Boston hi ha 3:30 h. Hi ha vam volar amb SATA (Air Azores) però hi ha altres companyies que hi volen; els vols entre illes són monopoli de SATA.  Si arribes a S. Miguel i vols anar a una altra illa, el vol és gratis, encara que no hagis arribat amb ells, però són famosos pels retards. Els ferris i catamarans no són propietat de la companyia naviera AtlanticoLine que no té flota i els lloga a d’altres països, com Grècia. El viatge del port d’Horta (Faial) al port de S Roque (Pico) el vam fer amb el catamarà Mega Jet, Pireu, amb bandera grega.

Port Horta

Port Horta, Faial, Açores. Foto: gloriacondal

A les Açores hi ha 1.766 volcans (9 actius) i al subsòl tenen 300 cavitats volcàniques: grutes, fisures, calderes, llacunes, fumaroles, fonts termals… els portuguesos varen ser els primers en arribar-hi, cap el s. XIV. Aquí sí que podríem dir que foren «descobertes», perquè no hi vivia ningú, al contrari d’on va arribar Colom. La vida no era fàcil, i aviat la gent es buscà la vida, emigrant al Brasil, i sobretot, als Estats Units i Canadà. Ara tornen de vacances, i alguns jubilats s’hi fan una gran mansió per acabar els seus dies allà.

Calheta

Calheta. Sao Jorge. Açores. Foto: gloriacondal

Tenen una flora i una fauna rica i variada, centenars de fars i un clima suau: hivern d’uns 13º (amb vents forts) i estius de 23º. Hi plou força (no debades són tan verdes). Tenen indústries de transformació alimentària, com els lactis (llets, mantega, formatges…) però amb els iogurts s’han d’espavilar (de moment els guanya Danone). Tenen cereals, fruites i sobretot, moltes pastures. En alguns súpers, prestatges buits, desabastits, amb sensació depressiva. Mengen moltes sopes, peixos i carns. Un dels plats més valorats és el pop, que en portugués és “polvo”. Així, si veieu un rètol que digui: “Polvo 12 €”… ull!

Pop açores

Polvo Açores. Foto: gloriacondal

Molta gent parla anglès, però sempre els demanàvem que ens parlessin en portugués. Ens enteníem força i estaven contents. Ens fa gràcia, per exemple, la paraula gràcies (obrigado) si la diu un home, però obrigada si parla una dona. L’única llengua propera amb dos gèneres per aquest mot. Ha canviat la nostra visió del mar Atlàntic: aquest temps l’hem vist pacífic, blau i transparent. La història de la caça de balenes és potent.

Rabo do Peixe

Festes a Rabo do Peixe. Sao Miguel Açores. Foto: gloriacondal

Arreu hi ha muntanyes (l’objectiu és fer el cim de Pico, de 2.351 m) i centenars de senders (vegeu Visit Azores). Segons el que volgueu caminar, us caldran més dies o menys. Amb el bon temps, tot són festes. Tenen especial adoració al Sant Crist i a l’Esperit Sant. I de la tradició neix la festa: música, danses, alegria, àpats, rifes… Als carrers hi ha uns pals llargs per penjar banderoles i a moltes places hi ha glorietes on fan concerts les bandes municipals, presents a molts pobles (en diuen filarmòniques).

S. Roque. Revetlla S. Joan

Revetlla S. Joan. A. Roque Pico. Açores. Foto: gloriacondal

De la gent que hem conegut, el José de S. Jorge exemplifica la mena de gent que són: senzills, nets, amables, educats, lluitadors, cultes… que han viatjat molt buscant-se la vida i retornen, per un temps o per sempre, buscant la pau i el paisatge.

Aldeia da Cuada

Aldeia da Cuada. Flores. Vaques. Foto: gloriacondal

A quina illa anem? Nosaltres les hem pogut fer totes, però si només teniu una setmana, recomanem S. Miguel, la més gran, que ofereix volcans, llacunes, caminades, termes i poblets ben repartit. Les altres, definides en poques paraules, Sta. Maria és la més conquetona, Flores on hi ha més natura verge, Corvo, la fi del món, Faial té el millor port de totes, de Pico ens quedem amb el cim, omnipresent sempre, de S. Jorge destaquem les fajas, de Terceira la capital, els imperios i la gruta Algar do Carvao, i a la Graciosa, la Furna do Enxofre, el més espectacular.

Visita a vista de dron: https://www.airpano.com/360photo/azores-portugal/

Aldeia da Cuada

Casa típica Açores. Foto: gloriacondal

Illa per illa

Santa Maria: https://gloriacondal.com/2017/06/01/santa-maria-acores/

Sao Miguel: https://gloriacondal.com/2017/06/10/san-miguel-acores/

Corvo: https://gloriacondal.com/2017/06/14/corvo/

Flores: https://gloriacondal.com/2017/06/19/flores/

Faial: https://gloriacondal.com/2017/06/22/faial-acores/

Pico: https://gloriacondal.com/2017/06/26/pico-acores/

Sao Jorge: https://gloriacondal.com/2017/07/02/sao-jorge-acores/

Terceira: https://gloriacondal.com/2017/07/05/terceira-acores/

Graciosa: https://gloriacondal.com/2017/07/13/graciosa-acores/

Xifres

Hem estat 42 dies a les 9 illes de les Açores

Hem dormit en 11 llits diferents

Hem llogat 8 cotxes

Hem volat en 9 avions

Hem agafat 4 barques/ferris

Hem gastat uns 3.000 € cadascuna (1/3 per dormir, 1/3 en transports i 1/3 en menjar, entrades, etc.)

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Europa i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Açores

  1. caterina ha dit:

    Les Açores és d’aquests llocs que sents a parlar sovint però mai ha estat dins les meves prioritats com a viatge a realitzar. Tot això per dir que, després de veure les fotos i llegir el vostre post, he canviat d’opinió. Potser algún dia 😉

    • Gloria Condal ha dit:

      Ha, ha, tens raó, tampoc estava en les nostres, però després que uns amics que hi van estar, ens van passar informació, llibres i fotos…. vam canviar d’opinió. Per als amants de la natura i dels volcans, és un paradís!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s