El Alfarcito o la dignitat de la pobresa

alfarcito capella

El Alfarcito. Església. Argentina. Foto: gloriacondal

Al nord de Salta (Argentina) hi ha la Quebrada del Toro, d’una bellesa captivadora tot i que menys famosa que d’altres com la de Huamahuaca. L’any 1906 van començar la construcció d’una línia de ferrocarril, que passava per allà, acabada el 1921, amb un treball d’enginyeria fenomenal, per exportar el productes de les mines, però es va anar deteriorant i deixà de funcionar. Era el Tren de las Nubes.

Alfarcito, Salta. Argentina

El Alfarcito. Biblioteca. Foto: gloriacondal

Ara només recorre per als turistes els km que hi ha de l’estació de S. Antonio de los Cobres fins al viaducte de la Polvorilla; els porten en autocar i fan una parada a El Alfarcito (ruta RN 51, km 82,5). Nosaltres vam tenir el privilegi, lluny d’aquestes visites llampec, de passar un dia allà, amb el president de la Fundació.

El Alfarcito

Samarreta de Messi, del Barça, signada per a El Alfarcito. Foto: gloriacondal

L’any 1999 el bisbe Bargollio (després Papa Francesc), va ordenar sacerdot un jove conegut com a Chifri. A la Quebrada del Toro, buscava camins com altres buscarien or: «On hi ha un sender, hi ha d’haver una casa». I la trobava. Gent oblidada de tots, que sobrevivien allunyats de qualsevol civilització, amb la cabra i les quatre coses plantades. Els escoltava, els donava suport.

El Alfarcito

El Alfarcito. Cuina. Argentina. Foto: gloriacondal

A la Quebrada hi havia algunes escoles de primària però no tenien opcions per continuar estudiant. Per això va crear una escola de secundària, però calia que els pares deixessin anar-hi als fills a viure-hi, perquè amb tantes hores de camí una altra forma era impossible. Vam veure al llits de les noies, molts ossets de peluix sobre el coixí, un fidel acompanyant per quan s’enyoren.

El Alfarcito

El Alfarcito. Dormitori de noies. Argentina. Foto: gloriacondal

Va crear unes intal·lacions modèliques i sostenibles amb l’ajuda de mà d’obra de molta gent, d’intercanvi de productes i de donacions privades. Ni un «peso» públic. Com ara. Així, 135 noies i nois de 25 comunitats durant el 2017 han viscut i estudiat a El Alfarcito, que té com a objectiu formar els joves en estudis agrònoms i ramaders, artesanies i turisme, com a part del desenvolupament socioeconòmic i personal de la gent de la Quebrada: per això, a la botiga es ven artesania feta pels artesans al preu que fixen. El “padrecito” Chifri, l’any 2004 va caure del parapent del que n’era un gran practicant i va quedar paraplègic; 7 anys després moria, amb 46 anys. Ens deia el president de la Fundació quan hi vam ser: «Ell va fer a la gent, digna». Ho hem vist en els rostres dels nois i noies, i també del professorat.

El Alfarcito

Energia solar al Alfarcito Quebrada del Toro. Argentina. Foto: gloriacondal

Per saber-ne més, cliqueu a l’enllaç: Fundación Alfarcito i busqueu-los també a Facebook.

Quebrada del Toro

Quebrada del Toro. Salta, Argentina. Foto: gloriacondal

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Solidaritat i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s