La ruta 40 i la ruta 3. Argentina

Cada país té les seves rutes mítiques. Als Estats Units vam fer una part de la ruta 66. A Argentina, la més famosa és la ruta 40, que recorre 5.194 km. Comença al sud, a Cabo Vírgenes, a la Patagònia i acaba a Quiaca, a Jujuy, al nord-oest del país. També hi ha la ruta 3, de la qual us en parlem al final.

Ushuaia

Ushuaia-Buenos Aires-La Quiaca. Foto: gloriacondal

ruta 40Nosaltres no vam planificar el viatge per fer aquestes rutes sinó per zones d’interès, però vam fer parts de la 40 a dues zones: Salta-Jujuy-Valls Calchaquíes, i a la Patagònia (Calafate-Chalten-Illa de Foc) i una petita part de la 3, a Ushuaia.

Cabo Vírgenes es troba a la Patagònia, a 132 km de Río Gallegos, a la costa atlàntica. De fet, fins l’any 2004 es considerava que el punt zero de la 40 era l’estuari del riu Gallegos, però a partir de llavors es traslladà fins on és ara. D’aquí travessa a l’oest fins a la frontera xilena, una mica més al nord de Puerto Natales, a Río Turbio.

Hostal La Leona. Lago Viedma

Parador la Leona. Lago Viedma. Argentina. Foto: gloriacondal

Puja cap al nord passant pel PN Los Glaciares, sector sud de El Calafate, amb el llac Argentina i la glacera del Perito Moreno com a grans atraccions, per seguir amunt passant per l’històric parador La Leona i el llac Viedma amb la població muntanyera de El Chalten. A prop hi ha un punt d’interès molt bo, ja en terres xilenes, el PN Torres del Paine. Continuant cap al nord passa pel poble de Perito Moreno (no confondre amb el glaciar), on destaquem la Cueva de las Manos.

guanacos

Al llarg de la ruta 40 es veuen molts guanacs. Foto: gloriacondal

Pujant més s’arriba a Esquel, zona de muntanyes i llacs. Com a atracció interessant, el tren històric de la Trochita. Punts d’interès: PN Los Alerces i el poblet de Trevelin. El següent tram ens porta a Bariloche, ciutat turística important, amb el PN Nahuel Huapi, el llac Puelo i el Bolson. D’aquí cap al nord hi ha una bella ruta pels Siete Lagos, els poblets de S. Martín de los Andes, Junin de los Andes… fins arribar a Zapala i més amunt a Barrancas, el límit nord de la Patagònia. Els següents trams ens porten a Mendoza, amb el canó de la Salada al poble de S. Carlos, i extensions de fruiters i vinyes. Des de més amunt, Alpasinche, arribem a Santa Maria, la porta d’entrada a les valls Calchaquíes, i d’aquí arribem al poblet de Cachi. A prop, les ruïnes de Quilmes i el museu Pachamama a Amaicha, després, Cafayate, el PN Cardones

Recta de Tintin

Recta de Tintin. Parc Nacional Los Cardones. Argentina. Foto: gloriacondal

Deixem la ciutat de Salta a l’est i continuem cap al nord fins a S. Antonio de los Cobres. En aquest tram passem pel punt més alt de la ruta, a Abra de Acay, a 4.952 m. I ja només queda arribar a la Quiara, el punt final. A prop, el viaducte de la Polvorilla, on es pot arribar des de l’estació de S. Antonio de los Cobres amb el Tren de las Nubes. També és recomanable visitar les Salinas Grandes.

Alto de Jujuy

La Puna. Argentina. Revolts i rutes per sobre dels 4.000 m. Foto: gloriacondal

El millor web per trobar totes les informacions sobre aquesta ruta és http://www.turismoruta40.com.ar.

Ruta 3

Badia Latapaia. PN Tierra de Fuego

Final ruta 3 Argentina. Badia Latapaia, Tierra de Fuego. Foto: gloriacondal

Aquesta ruta comunica Buenos Aires amb Ushuaia, en un recorregut de 3.060 km, 34 dels quals passen per Xile i cal pujar a un ferri. Voreja, més o menys, l’Atlàntic, fins arribar al riu Latapaia, dins del PN Tierra de Fuego. Si amb la ruta 40 recorrem l’oest d’Argentina, amb la 3 el recorregut ens permet conèixer l’est del país. Des del sud, passa, entre d’altres poblacions, per Río Grande, Río Gallegos, Comodoro Rivadavia, Trelew i Bahía Blanca, fins arribar a Buenos Aires.

Més informació a Wikipedia: Ruta Nacional 3 (Argentina)

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada ha esta publicada en Viatges per Amèrica. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La ruta 40 i la ruta 3. Argentina

  1. caterina ha dit:

    És passar-me pel vostre blog, llegir els vostres post i veure les fotos que feis d’altres països i m’entren unes ganes boges de viatjar! M’encantaria anar qualque dia a l’Argentina. També estic veient el país des d’un altre punt de vista al que m’imagin gràcies a les vostres cròniques. Abraçades 🙂 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s