Cap de Creus: del Paratge de Tudela a Port Lligat

El Cap de Creus és un promontori abrupte (672 m), que s’alça sobre la Mediterrània i forma part dels contraforts dels Pirineus orientals. És el punt més a l’est de la península ibèrica, amb fortes tramuntanes i vents de llevant.

Arribem a Cadaqués i anem en direcció Port Lligat, on hi ha la casa on va viure Salvador Dalí des de 1930 fins a la mort de la seva dona, el 1982, que ara és un museu. L’autocar ens deixa a l’encreuament de la carretera al far, on trobem tres grans columnes d’acer corten©; en una hi ha un text de Dalí: “Aquesta part compresa entre el Camell i l’Àguila que tu coneixes i estimes tant com jo mateix, és i ha de continuar per sempre sent geologia pura, sense res que pugui mixtificar-ho; en faig qüestió de principi. És un paratge mitològic que és fet per a déus més que per a homes i cal que continuï tal com està”. Iniciem el camí empedrat (2,5 km), que ens duu fins a l’anomenat paratge de Tudela, un espai on l’any 1962 es construí una zona residencial del Club Mediterranée, amb bungalous, port, restaurants, piscina… i va funcionar fins al 2004. El 1998 s’havia creat el Parc natural del Cap de Creus, que aprovà un pla per restaurar la zona, executat entre el 2009 i 2010, després d’enderrocar totes les instal·lacions.

Mirador de la Gran Sala

Mirador Gran Sala. Pla Tudela. Foto: gloriacondal

Mirador del pla de Tudela

Mirador Pla de Tudela. Cap Creus. Foto: gloriacondal

Arribem al mirador del pla de Tudela on hi ha un parell de grans cubs. A sota, una gran esplanada: el mirador de la Gran Sala, on esmorzem. Després ens acostem a la cala d’Agulles. Tudela és un espai de gran interès geològic, amb dos tipus de roques, les més antigues, de 500 milions d’anys, els esquistos, grisoses, que en erosionar-se formen petites cavitats. També hi ha pegmatites, més blanquinoses, de magmes refredats dins la Terra, que tenen uns 300 milions d’anys. En algun lloc veiem vetes replegades, perquè els materials estaven a temperatures d’uns 650º, entre 11 i 14 km de profunditat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’erosió del vent i la sal han generat gran quantitat de formes capritxoses: un camell, una àliga, un conill, un elefant… de fet, hi ha tantes formes com persones poden interpretar-les. Una de les més famoses és la roca Cavallera, de pegmatita, que pot semblar un rinoceront i que inspirà Dalí per fer el quadre El Gran masturbador, l’any 1929. Hi ha flora i fauna a desdir, com coixinets de monja, arbustos de càdecs (cadaquers, d’on segurament prové el nom de la població que coneixem), tamarius, armèria marina, estepa blanca i estepa borrera, romaní… i també plantes invasores com el bàlsam o ungla de gat, que hem vist a la cala Guillola.

rec culip cap creus

Rec Gulip. Cap de Creus. Foto: gloriacondal

Tornem enrera i pugem un sender costerut pel rec de Culip fins que trobem la carretera al far; llavors ens desviem per un corriol del GR 11 durant 1,5 km fins a dalt del far (87 m), on també arriben els cotxes. . D’allà baixem fins a la cova de l’Infern, a 700 m.

Cova de l'Infern

Cova de l’Infern. Cap de Creus. Foto: gloriacondal

Continuant per baix retornem al GR 11 per fer 5 km més per l’antic camí de Cadaqués a cap de Creus i pel camí de ronda de Port Lligat tot passant per dalt de cala Fredosa,  cala  Guillola, platja d’en Lluís i platja Jonquet, entremig de parets de pedra seca i barraques enrunades, record del passat vitivinícola, avui ocupat per oliveres.

Far Cap de Creus

Cap a Port Lligat amb vistes far cap Creus. Foto: gloriacondal

Cala Guillola

Platja d’en Lluís. Cap de Creus. Foto: gloriacondal

La veritat és que ens haguéssim quedat una estona per remullar-nos en aquelles aigües netes i clares, però calia continuar. Ens ha calgut vigilar on posàvem els peus perquè hi ha molta pedra als senders i és fàcil relliscar. Ens recull l’autocar a Port Lligat i anem a dinar al Restaurant La Sal, a Cadaqués, en una terrassa davant del mar.

tudela PortLligat

Recorregut Tudela-Port Lligat (vermell). Imatge cedida per Lourdes Ràfols

Recorregut: 13,5 km – Desnivell 70 m (acumulat 200 m). Durada: 4 h – Dificultat: moderada

diada soci cap creus

Diada del Soci Club Muntanyenc. Cap de Creus. Foto: Joan Planas

Hem estat quasi un centenar de persones del Club Muntanyenc Mollet que hem celebrat el Dia del Soci. Gràcies als organitzadors, el Josep, la Noemí, la Lourdes i en Joan.

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s