Göteborg-Marstrand-Trollhättan-Vanesborg. Suècia

sud oest suecia

Sud-oest Suècia. Punts d’interès.

L’objectiu bàsic era compartir uns dies de primavera amb una amiga nostra que hi treballa, el seu home i el nen, després del dur hivern. Amb un vol directe BCN – Goteborg (Norwegian) ens plantem allà en 3 hores, més un bus i un tren. A les 7 érem a l’estació de Trollhättan on ens recollien. Durant uns dies, hem conegut aquestes ciutats al sud-oest de Suècia i hem fet una escapada a l’illa de Marstrand.

trollhatta presa

Trollhättan. Suècia. Vistes de la l’edifici de la centra hidroelèctrica. FOto: gloriacondal

El port suec més important és Göteborg, al Kattegat, que mai no es glaça. Comunica amb Estocolm, al centre de la costa bàltica, per una ruta fluviolacustre que remunta el riu Göta, desguàs del llac Vänern, mitjançant el canal Göta, que segueix també el Vättern i va a parar a la mar Bàltica al sud de la capital. Trollhättan té uns 50.000 habitants, 15.000 d’ells estudiants amb universitat potent. La ciutat es va crear a partir de la presa d’aigua fa 100 anys. Des dels miradors de Kopparklinten tenim vistes de la central, l’edifici històric i la presa.

trollhattan cova reis

Cova dels reis. Trollhättan. Foto: gloriacondal

Durant l’estiu, obren les comportes del salt i l’aigua baixa, un espectacle que té molt èxit. Davant nostre, al fons, l’edifici del Centre de Recerca Innovatum, depenent de la Universitat, on treballa la nostra amiga. A prop, l’anomenada Cova dels reis, de l’Edat del Gel, amb signatures de les famílies reials al llarg de tota la vida.

trollhattan comportes

Trollhättan comportes. Foto: gloriacondal

Un dia baixem als dics: Fallen och Slussarna, un vaixell acaba de passar per les comportes, de força alçada. Les comportes antigues són del 1844, el tràfic era molt dens, amb cues de més de 120 vaixells, de càrrega: transportaven farina, sucre, parafina, espècies, cafè, oli, fusta… A l’hivern, quan el canal es gelava, s’havia de tancar. El centre de Trollhättan no és gaire gran, amb botigues, restauració, biblioteca, cinema… tot i que les grans àrees comercials són als afores. A prop el llac Öresjo, a pocs minuts en cotxe de casa, a l’hivern gelat, s’hi pot patinar, ara la gent s’hi banya però surten amb pell de gallina, mentre d’altres preparen la barbacoa, una activitat popular.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El llac més gran és el llac Vanern, el 3r d’Europa, amb la ciutat de Vänesborg, a la riba sud, a uns 12 km al nord de Trollhättan. Pugem un dia fins a l’Espai natural Halle och Hunneberg, travessem una part de bosc, deixem el cotxe i fem un petit sender entre pins, faigs, roures, falgueres, molsa, molts fongs enganxats als troncs i roques de granit, fins a l’indret anomenat Prediskolen. Una parella ens dóna uns fulles verdes, llargues, i ens diuen que és ceba. Tastem una fulla i el sabor és autèntic. Arribem a la riba i tornem.

vanersborg

Llac Vanern. Suecia. Foto: gloriacondal

Baixem després al centre de Vänesborg i dinem a la riba del restaurant Skräcklestugan un plat típic, el “Räkmacka lyx” (pa amb gambetes). Ho fem a les taules de fora perquè el temps ens ho permet. Un sender permet caminar en ambdues direccions.

Bohus. Kungalv

Fortalesa Bohus. Kungalv. Foto: gloriacondal

Un altre dia anem a la illeta de Marstrand a 86 km. A mig camí, ens aturem a Kungälv, per veure la fortalesa de Bohus, en un illot i continuem fins al final. Aparquem i agafem el petit ferri fer arribar (3 minuts), a l’illot amb la gran fortalesa de Carlsten, del mateix tipus que Bohus, on acaba l’arxipèlag i comença el mar obert. Gran castell, senders per recórrer, vistes a ilots i fars, port amb barques i velers… i un fish & chips al moll. Després, un cafè al museu d’art Södra Strandverket. A fora, una escultura d’un soldat de la guerra mundial, amb una motxilla a l’espatlla, una mica cansat. Al pati, una escultura d’una dona, com un maniquí, molt gran.

 

 

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El darrer dia el dediquem a Göteborg. Anem al moll d’on surten els ferris que circulen pel riu, davant l’edifici de l’Òpera. Al darrera nostre hi ha un edifici singular, Lilla Bommen, conegut com a “Lipstick”, o pintallavis, perquè és blanc i acaba en una punxa vermella. El ferri ens porta per les diferents bandes del riu, com el barri de Eriksberg-Lindholmen, una zona moderna on hi ha el campus de la universitat de Chalmers, en un edifici singular de colors. Veiem les siluetes de diferents edificis de la ciutat i més enllà, el pont d’Älvsborg, el mar obert.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La plaça Kungsports era l’entrada principal a la ciutat fortificada, amb l’estàtua del rei Carles IX a cavall, tapada per rehabilitació, com tantes altres estàtues, façanes i calçades, aprofitant el bon temps. Ens acostem al Saluhallen, mercat d’espècies i delicatessen. Molta gent a les terrasses dels cafès i a les ribes del canal. La gran avinguda Avenyn, amb bars, restaurants i botigues de luxe, tramvies, molt animada… acaba a la plaça de Göta, amb edificis culturals i una estàtua de Poseidó. Arribem a Liseberg, amb les torres Gothia i un parc d’atraccions. Per la rambla Vasagatan arribem al c/Haga Nygata, amb les antigues cases del “governador” del s. XIX: cafès, forns amb ensaïmades molt grans, calma… Més avall pugem al turó Skansen Kronan, amb una fortalesa al cim i vistes a 360º de tota la ciutat. A l’altra banda del canal, l’edifici del Mercat del Peix (Feskekôrka), i més al nord, la ciutat vella, Kronhuset, amb edificis del s. XVII, ara galeries, sales d’exposició i artesans. Al darrera, la plaça de Gustav Adolf, amb l’estàtua del fundador de la ciutat.

Des del cel, de nou vistes aèries d’illes, illots, llacs, boscos i platges salvatges. Cinc dies ben aprofitats i ben acompanyats. Gràcies!

Infos:

Bus aeroport Goteborg al centre ciutat: https://www.flygbussarna.se/en

Ciutats de Trollhätta i Vanersborg: https://www.vastsverige.com/en/trollhattan-vanersborg/

APP Västtrafik per viatjar: https://www.vasttrafik.se/biljetter/mer-om-biljetter/vasttrafik-to-go/

Centre de Recerca Innovatum: https://www.youtube.com/watch?v=URtvA4hPfQA

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Europa i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s