Illes Inusses

oinusses grecia

Illes Inuses. Grecia. Foto: gloriacondal

Les Inusses són un arxipèlag a 1 milla de l’illa grega de Xios i a 5 milles de la costa turca. El nom prové d’una planta silvestre que hi creix. A l’hivern hi viuen uns 500 habitants que el juliol i agost es poden duplicar o triplicar. Hi ha una única ciutat, el port on s’arriba, construïda en amfiteatre sobre un turó, amb bars i restaurants, allotjaments, correus, banc, esglésies, escola de marina i un museu nàutic. Tota la gent, d’una manera o altra està relacionada amb el mar; molts, són capitans i enginyers jubilats. La història recent diu que el 1827 l’illa es va repoblar amb navegants de Siros, Tinos i Andras que van llençar-se a l’aventura de construir i fletar vaixells de vapor. Es creà el triangle Inusses-Kardámila-Vrontados (Xios) i durant molts anys els noms de les famílies d’allà van ser els més importants de la història naval grega i mundial. El 95% estaven vinculats a la mar.

inusses sirena

Οινουσσες. Illes Inusses. Port. Imatge sirena Metaira Inoussiotisa. Foto: gloriacondal

A l’entrar al port, tocant a l’illa d’Agios Panteleimon, trobem sobre un illot una imatge de la Metaira Inoussiotisa, una sirena de bronze amb una corona al cap i un veler a la mà esquerra, que ens dóna la benvinguda.

inusses grecia

Illes Inusses Grecia. Οινουσσες. Foto: gloriacondal.

A primera hora del matí, gairebé tot dorm. Cafès tancats, carrers buits, carrerons estrets amb llambordes clares i pendents pronunciades per pujar amunt. Cases de pedra, el forn obert, i la catedral d’Agios Nikolaos, el patró dels mar. Com més amunt, més vistes. Un home ens explica coses de l’illa. Parlant dels turcs, tan a prop, diu: «Són bona gent, si més no els que viuen en aquesta banda de costa. De fet -conclou- som bastants semblants.» I acaba: «Els de més endins, ja no tant. Bla, bla, bla…»

Οινουσσες. Αγιος Νικολαος

Catedral AgiosNikolaos. Inusses. Foto: gloriacondal

A baixar hi ha el cafè Pateroniso, amb un gran pati sota ombres, on una dona encantadora prepara cafès i entrepans. Té el somriure i la calma de qui gaudeix de pau al cor. Pujant carretera amunt hi ha l’estadi, un ample espai esportiu amb camp de futbol i pistes d’atletisme. Aquí hi ha diners, ja ho sabem. A continuació hi ha una sèrie de platges: la de Kakopetra, llarga, amb alguns parasols, una segona, més petita, sense nom, després la platja de Bilabi, la més coneguda perquè té serveis (bar, parasols, gandules…). Ningú enlloc. Continuant la carretera es passa de llarg la desviació per anar a la platja de Fasoli, deixant la peninsuleta de l’esquerra. Cap vehicle, cap persona, només cabres. Alguna capella, algun edifici en ruïnes, més amunt. Arribem a la platja d’Apeganeu i després hi ha la de Fokiá, amb un petit embarcador. Poques ombres i moltes pedres, a més d’una mica d’onatge per la direcció del vent. Des d’allà veiem l’edifici llarg i blanc del monestir de monges de l’Anunciació, on només hi poden entrar dones. Amunt, també, restes del que havia estat un castell. Nosaltres ens vam banyar a la platja sense nom, on es baixa per un pendent molt pronunciat. Un sol parasol, suficient. Algues però amb camins per anar endins. Aigües turqueses, netes, una mica més fredes perquè hi ha corrents del Bòsfor, ens ha explicat l’home de mar.  Una delícia.

inusses. pateroniso

Illa Pateroniso. Inusses. Grecia. Foto: gloriacondal

Es pot menjar a la taverna Glaros davant l’illot de Pateroniso, el lloc més allunyat. Bon menjar, bona gent, bon preu. També a la cafeteria Pateroniso i al cafè del port. Al capvespre les obres de rehabilitació de cases s’han aturat, però hi ha més gent que surt al carrer, amb la fresqueta. El sol es pon rera el mont Pelineu de Xios. Des d’aquí es veu Lagkada, la població més propera. Als qui no els ve d’aquí, es faran portar per la barca-taxi a fer-hi un bon sopar i tornaran després. Cal sortir de tant en tant per ampliar horitzons.

Illes inousses grecia

Port Inusses. Foto: gloriacondal

PD: per arribar-hi hi ha un ferri des del port de Xios (1 h), i un altre també hi arriba en horaris diferents des del Pireu, però el més pràctic és anar-hi des de Lagkada en un taxi-barca (20’). N’hi ha dues. Nosaltres ho fem amb l’Stefanos, disponible 24 h/dia. (tel. +30 6945361281). Costa 100 € anar i tornar però si t’ajuntes amb altra gent, es reparteix el cost.

Més infos: http://www.kanaristours.gr/en/content/inousses-islands

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Grècia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s