Leros

Agia Marina. Leros

Agia Marina. Leros. Foto: gloriacondal

Segons la mitologia, Leros (Grècia) era l’illa d’Artemis, la deessa dels espais naturals. Fins fa poc, tenia fama d’illa no desitjable perquè hi havia un manicomi i també era presó per a dissidents. Ara és una illa tranquil·la, agradable i coquetona.

castell de Pandeli. Leros. Dodecanès

Castell de Pandeli. Leros. Grecia. Foto: gloriacondal

Els ferris grans arriben al port de Lakki. Els italians, quan la van ocupar el 1912, com les altres illes veïnes, hi van fer el port principal. Hi resta algun edifici de llavors, però l’atmosfera és decadent, de ciutat trista.

Leros. Castell i molins

Castell i molins. Leros. Grecia. Foto: gloriacondal

Aquesta i les veïnes són illes petites, que es poden recórrer en un sol dia. D’Agia Marina a Parteni (nord) hi ha 8 km i a Xirokampos (sud) 6,7 km. Vam llogar cotxe un dia i la resta, a peu.

Molins de Pandeli. Leros

Molins de Pandeli. Leros. Foto: gloriacondal

La banda més animada és la costa des d’Agia Marina (on arriben els catamarans) fins a Alinda. Allotjaments, restaurants i vida (dintre d’un ordre!). Des d’Agia Marina es veu un gran castell, que domina els pobles de Platanos (la capital) i Pandeli. Sobre aquest darrer, hi ha una filera d’antics molins restaurants. Molins, capelles i castell donen llum i esplendor a la nit. De dia vam pujar a peu al castell, visita obligada; destaquem, les explicacions del responsable del museu que hi ha, un erudit amb qui podríem haver estat parlant tot el dia.

Capella Panagia Kavuradena. Leros

Capella Panagia Kavuradena. Leros. Foto: gloriacondal

A l’illa de Leros hi ha tres capelletes per visitar: Panagia Kavuradena, sota una roca, tocant al mar, poc després del poble de Xirokampos, un lloc amb platgeta i tavernes. La segona, després del nucli de Parteni, la capella d’Agia Matrona Kiura, amb la particularitat que a l’interior hi ha uns frescos pintats per presos polítics de la dictadura (a prop, la platja de Blefiti). Ianni Ritsos, el 1967, durant la dictadura dels coronels, va ser arrestat i exiliat primer a Giaros i després aquí. Anys abans, a finals de la guerra civil grega (1948-52), també havia estat empresonat.

Capella Agios Isidoros. Leros

Capella Agios Isidoros. Leros. Grecia. Foto: gloriacondal

La més coquetona, a la badia de Gurma, la capella d’Agios Isidoros, un sant que va arribar a Xios (on hi ha la capella «original») des d’Egipte. S’hi arriba caminant per un estret passadís entre aigües. Si hi ha moltes onades, millor deixar-ho!

pops. Leros

Pops penjats assecant-se al sol. Leros. Foto: gloriacondal

Ens hem fixat en moltes nens i nenes a les platges i ports de l’illa. Són canalla feliç. Juguen entre ells, a l’aigua sobretot. Els pares i mares xerren a la taverna, i ells, autònoms, frueixen de l’aigua. A molts els encanta pescar. Els veus amb una petita canya, o simplement un fil, sempre vora l’aigua, pendents si piquen. I piquen molt! Llavors, l’alegria de la canalla és gran. El dia que marxàvem, mentre esperàvem el catamarà, un nen va pescar, allà mateix al port, un gran pop. Corria amunt i avall i cridava: «μεγάλο, μεγάλο» (gran, gran). Que els duri molts anys.

leros map

Mapa Leros. Grecia

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Grècia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Leros

  1. caterina ha dit:

    Sou les millors embaixadores de Grècia! Una meravella aquests llocs desconeguts per a la immensa majoria de turistes que deuen trepitjar el país, sobretot en aquesta època. Fan ganes d’anar-hi i perdre’s. Per aquí tot massa saturat. Una aferrada a les dues 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s