Ruta dels Molins. Calldetenes

Torrent de S. Martí

Torrent de Sant Martí, Ruta dels molins. Calldetenes. Foto: gloriacondal

Al llarg de la Ruta dels Molins trobem basses, canals i recs que mostren com s’aprofitava l’aigua. També hi trobem masos, fonts i altres elements dels molins. Això, entre la remor de l’aigua del torrent, vegetació i cants d’ocells. L’excursió va des de Calldetenes, tocant a Vic, pel torrent de S. Martí, en direcció S. Julià de Vilatorta. Apropiada per quan fa calor.

Comencem a la Bassa del blanqueig, on arribem per l’av. Pau Casals. Aquí es recollien aigües procedents d’un brollador derivat del torrent de S. Martí, per regar les hortes properes. Sentim cants de rossinyols, merles i pinsans.

Bassa del blanqueig

Bassa del blanqueig. Calldetenes. Foto: gloriacondal

Sortim a la carretera i a la rotonda travessem cap el Molí del Pujol, un dels més vells, tocant a un gran desmai i una “cadireta” (cadiral petit per aturar o desviar l’aigua). Continuant, arribem a la Font de la gana. L’aigua es filtrava per les esquerdes de la roca, costava molt recollir-la, i d’aquí el nom, que se n’han de tenir ganes!

Font i noguera Eres

Font de les Eres, a l’ombra d’una gran noguera. Torrent de Sant Martí. Calldetenes. Foto: gloriacondal

A continuació trobem la font de les Eres pertany al mas del mateix nom (la primera notícia del mas és del 1196), amb l’aigua que ve de la mina del mas Frontera i construïda a canvi dels drets de pas de la primera canonada que portava l’aigua a Vic, amb un acord de deixar rajar una ploma i mitja d’aigua per a la casa de les Eres i per al molí del Pujol (una ploma = 2.200 litres d’aigua al dia). Li dóna ombra una gran noguera. El mas Frontera era ric per les aigües de la mina que durant molts anys van abastir el poble. Arribem al molí de la Frontera, quasi tan antic com el del Pujol, tenia 2 moles a l’obrador; es veu el “carcabà” (lloc on es fa caure l’aigua sobre el rodet), i també la cadireta, de formigó. Una mica més amunt hi ha el molí de Rosanes (el 1398 la família ja estava instal·lada a S. Martí de Riudeperes). El molí tenia dos rodets que feien girar dues moles. Amb la construcció de l’eix transversal es va fer malbé l’antiga bassa però encara hi ha la cadireta.

Carcabà molí Frontera

Molí de Frontera. Ruta dels molins. Calldetenes. A l’esquerra es veu el carcabà. Foto: gloriacondal

Continuant, després de creuar l’eix transversal per sota el pont de les Viles, arribem al molí de la Calvaria, del 1236, convertit ara en museu. El molí va funcionar fins l’any 1980. S’hi mostra el cicle del blat, des de que es planta fins a la seva panificació. També hi ha mostres dels cereals, eines, fotografies, etc.

Molí de la Calvaria

Roda del molí de Calvaria. Ruta els molins. Calldetenes. Foto: gloriacondal

A prop, i passant per un pontet de fusta sobre la riera, val la pena acostar-se a l’església de S. Martí de Riudeperes que forma part de la Ruta del Romànic d’Osona.

S. Martí de Riudeperes

Església romànica de Sant Martí de Riudeperes. Calldetenes. Foto: gloriacondal

El Molí del Nadal ens l’hem d’imaginar, perquè van fer obres… i no queda res. Pujant amunt, caminem cap al mas d’Alta-Riba. Abans, trobem la Font Vermella, una gran mina d’aigua d’aquest mas; hi ha una taula molt desgastada, que és una antiga roda de molí. Després de la font, cal baixar per una llarga escala fins a la riera. El molí d’Alta-riba està lligat a la casa del mateix nom i era l’únic sense habitatge. Es conserven els buidadors, unes aixetes que conduïen l’aigua que sobreeixia de la resclosa cap a un altre molí. El camí fins a veure la bassa i el mas al darrera és en un lloc humit, ple de pollancres i esbarzers. Aquest és el darrer molí. A partir d’aquí, es pot retornar pel mateix camí cap a Calldetenes.

Camí al moplí d'Alta-Riba

Camí al molí d’Alta-Riba. Ruta dels molins. Foto: gloriacondal

3 km anada. Lineal. Fàcil

Ruta Molins Calldetenes Sant Julia Vilatorta

Ruta Molins Calldetenes – Sant Julià Vilatorta

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Ruta dels Molins. Calldetenes

  1. rondaller ha dit:

    L’he fet un parell de vegades i trobo que és itinerari molt interessant a tots nivells, tant pel paisatge com pel que aprens.

  2. Retroenllaç: Ruta dels Molins. Calldetenes — Gloria Condal | Mon site officiel / My official website

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s