Castell de Llordà

A llevant d’Isona, al Pallars Jussà, dalt dels serrats de Llordà. S’hi pot arribar a peu o amb cotxe. Vistes espectaculars, ja que a l’oest es veu des del Congost de Mont-rebei fins al massís de la Maladeta i la pica del Cerví, passant pels estanys de Basturs o la muntanya de S. Corneli. A l’est, la serra de Benavent. Envoltat per cingles en tres dels seus costats, hi ha un mur on el terreny no és tan abrupte, al costat sud-est. Des de la carretera, veiem el massís i els murs del castell, imponents.

Castell Llordà

Castell de Llordà. Pallars Jussà. Foto: gloriacondal

Al s. X, Borrell II era l’amo, que passà al seu fill Ermengol I, comte d’Urgell i el 1033 passa a Arnau Mir de Tost, vescomte d’Àger. Un dels primers esments de l’església que hi havia és de l’any 973, en què Borrell II la dona al monestir de Sant Serní de Tavèrnoles. L’any 1040, Arnau Mir fa la consagració.

Serra de Benavent des del castell de Llordà. Foto: gloriacondal

El castell és format per tres recintes, el primer, al planell del turó, té les ruïnes de l’església. El segon és delimitat per un mur que voreja el precipici; a l’extrem nord hi ha una torre de guàrdia de planta quadrada i, al seu costat, una nau rectangular enrunada. El castell-palau és al punt més alt del turó, d’estil romànic llombard. Si no és visita guiada, no es pot accedir a l’edifici. Es pot anar a la part del darrera seguint el camí, fins arribar a l’estret amb barrancs a banda i banda.

Castell de Llordà. Pallars Jussà. Foto: gloriacondal

Arnau Mir és un personatge important. Després de la mort del seu pare, participa en la política del comtat. El 1032 es casa amb Arsenda, també de llinatge distingit, i compra al comte d’Urgell el castell de Llordà, des d’on dirigeix la conquesta de la frontera del Montsec als andalusins i organitza altres conquestes. Va acabar la seva vida sent propietari d’una trentena de castells, però la residència principal, fou el castell de Llordà.

Castell-palau de Llordà. Pallars Jussà. Foto: gloriacondal

S’hi pot arribar a peu o amb cotxe. A peu,

Des del nucli de Llordà, 1h 14′ – desnivell 200 m – Fàcil – circular

Des d’Isona: 8 km – 2h 15′ – desnivell 255 m – Fàcil

Des del castell també es pot anar al mirador de Roca Roia, a la serra de Benavent: 15 km – 3h 50′ – desnivell 475 m – Difícil

Amb cotxe, per la carretera 1412b, port de Comiols-Tremp. Desviació senyalitzada.

Castell de Llordà, part posterior i barrancs. Foto: gloriacondal

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s