Vall de Benasc (Vall de Benasque)

La Vall de Benasc, situada a l’extrem nord-est d’Aragó, a la conca superior del riu Éssera, té més de 30 pobles i la major concentració de cims superiors a 3.000 d’altitud, un d’ells l’Aneto, el cim més alt dels Pirineus. També és la porta d’entrada al Parc Posets-Maladeta. 

Per arribar-hi des del Pont de Suert passem per Les Paüles. Aquí, el 1593, 24 dones van ser executades per bruixeria. A 3,5 km del Càmping Laspaúles, direcció a Alins (10′ amb cotxe) hi ha un parc on s’expliquen alguns fets i llegendes a través d’un sender per un bosc de pins que culmina a l’alt del Serrat Negre o Serrat de les Forques.

Benasc. Benasque. Pirineus aragonesos. Foto: gloriacondal

Arribem a Castilló (Castejón) de Sos i enfilem riu Éssera amunt. A Eriste, davant del pantà, hi ha molt ambient. La ciutat de referència de la vall és Benasc, que ha tingut molta importància estratègica, amb activitat ramadera i comercial amb França. Anem a la Botiga Barrabés que va començar fa molts anys com un petit negoci familiar on es compraven i venien pells de tota mena d’animals, sabates, embotits, formatges, mel, piolets… El 1988 es va especialitzar en material de muntanya i el 1994 va començar a vendre per Internet. Ara són una multinacional mundial.

Ancils. Anciles. Vall de Benasc. Foto: gloriacondal

Per tornar, ho fem per la Ruta del Solano (una de les zones més assolellades de la vall) per petits pobles ramaders i agrícoles, més o menys paral·lels a la carretera general. Primer parada a Eresué, amb l’església romànica de S. Joan dins del cementiri, del XI… des d’on veiem la serra de Chia al davant i el massís del Turbó. Nova parada a Ramastué, el poble més alt, a 1.420 m i continuem cap a Lliri. Ah! es pot fer a peu

Arribem a Castejon (veiem gent practicant parapent) i anem en direcció a Graus pel Congost de Ventamillo, 10 km per la carretera N-260, feta el 1916, entre roques calcàries per on les glaceres baixaven del massís de la Maladeta. Era el lloc de pas de l’entrada a la vall de Benasc. 

Congost de Ventamillo. Foto: gloriacondal

A pocs km de Castejon, hi el el nucli de Ru (el Run), “lloc de trànsit o moviment”. Cal trencar a la desviació on diu “Refugio” per visitar l’església romànica de la Mare de Deu de Gracia, amb un campanar al centre. El camí surt just del refugi, davant d’una sèrie de set fonts d’aigua molt bona (comparteix la mateixa capa freàtica que l’aigua de Veri). Resseguim el sender entre un bosquet fins arribar a l’església. Tornant, ens aturem a les fonts i omplim les cantimplores.

  • Fuentes del Run

El congost ens ha impressionat. Benasc ens ha semblat potent. Ancils té l’encant dels petits pobles ben conservats. La combinació de les fonts del Ru i l’església té gràcia… i la ruta del Solano…. no hem trobat que sigui una cosa espectacular.

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s