Mallos de Huesca

A l’Aragó parlen de “mallos“: grans parets verticals o arrodonides formades per roques o conglomerats. O sigui, una roca sortint, al cim d’una muntanya, segons la GEC. És a dir, agulles. En diuen

 El reino de los mallos

Mallos de Riglos. Foto: gloriacondal


Som a l’oest d’Osca, a la comarca de la Hoya. Sortim de l’embassament de la Peña per la A-132 que connecta amb la N-240 al Puente de la Reina de Jaca. Anem cap al sud, vorejant el riu Gàllego per visitar, primer els Mallos de Agüero, després els Mallos de Riglos, i de pas, el castell de Loarre i la Colegiata de Bolea. Si es té temps i ganes, des d’Osca s’arriba al pantà de Vadiello i els Mallos de Ligüerri.

Embalse de la Peña. Osca. Foto: gloriacondal

El pantà de la Peña, construit entre el 1904 i el 1913 regula el riu abans d’entrar en el congost que passa pel costat dels “mallos” de Riglos. Les vistes de l’embassament i de les penyes que l’envolten són molt maques. 

Mallos de Agüero. Hoya de Huesca. Foto_ gloriacondal

Agüero. A l’altra banda del riu Gàllego, després d’un revolt, veiem unes agulles, els “mallos” al fons, que sembla que protegeixin el poble com si fos una muralla natural. Impressionant. Es pot fer una ruta circular al voltant.

Agüero. Pueblo y mallos. Foto: gloriacondal

El poble de Riglos és famós per les agulles. Hi ha molt ambient excursionista i es pot fer el circuit “El Camino del cielo” (5,2 km, desnivell 400 m, 2 h) i el fem pel sender que passa entre el Firé i el Pisón, que coincideix amb el PR HU-98, amb un bon desnivell. 

Mallos de Riglos. Hoya de Huesca. Foto: gloriacondal

Tenim vistes cada cop més maques, tant dels “mallos” com de la plana. Molta gent. Força escaladors… No fem tot el circuit, però la intenció era bona.

Mallos de Riglos. El Pisón. Osca. Foto: gloriacondal

De pas, anant cap a Osca, ens aturem al castell de Loarre, uns km abans del poble, de dimensions imponents,una gran ruïna amb vistes a la plana. I també ens aturem al poble de Bolea, famós per les seves cireres, que té la Colegiata de Sta. Maria la Mayor, una gran obra en un lloc petit.

Castell de Loarre. Hoya de Huesca. Foto gloriacondal

Ja a l’est d’Osca, dins la serra de Guara, hi ha el pantà de Vadiello on s’arriba per uns túnels excavats a la roca. Ocupa part del congost del riu Guatizalema i està envoltat pels Mallos de Ligüerri. Vorejant el pantà tenim al davant els Mallos de Lazas, amb les roques del Puro, San Jorge i la Mitra.

Pantà de Vadiello. Mallos de Ligüerri. Foto: gloriacondal

La geologia ens encanta cada cop més.

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Mallos de Huesca

  1. Carme Ruiz ha dit:

    Els mallos espectaculars

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s