La Torre dels italians. Saragossa

Hi anem perquè allà hi ha les restes d’un aviador, el coronel Mario Vetrella, que va bombardejar Mollet el 25-1-1939. Un mes després, el 20-2-1939, es va estavellar quan pilotava un avió Breda 65 que els italians estaven provant a la base militar de Valenzuela (Saragossa), d’on sortien la majoria de vols que anaven a bombardejar les comarques catalanes.

Torre dels Italians Saragossa. Foto: gloriacondal

Mussolini va enviar armes i gairebé 80.000 soldats per ajudar Franco. El “Sacrario militare” de la torre de S. Antonio, conegut com la Torre dels italians és un mausoleu que va voler construir “il Duce” en honor als 2.889 soldats italians morts que van lluitar a Espanya en el bàndol franquista i per això el Ministeri de Defensa italià comprà el terreny. Aragó era la regió d’Espanya amb el major nombre de caiguts italians al bàndol feixista (més de mil havien mort a la batalla de l’Ebre) i Saragossa va ser fundada per Augusto, cosa que plaïa Mussolini.

Torre del ITALIANS. Foto: gloriacondal

L’obra s’encarrega a Víctor Eusa Razquin, que dissenya un conjunt adient amb l’arquitectura feixista, però en acabar la Segona Guerra Mundial, el nou govern italià decideix modificar el projecte. El juliol de 1945 l’edifici s’acaba i s’encarrega la custòdia a l’orde dels Caputxins. L’arquitectura reflecteix l’estètica feixista. La torre fa 40 m però havia de ser més alta. Igual que al Valle de los Caídos s’hi van incorporar restes de lluitadors republicans per desdibuixar l’historial del monument, aquí hi ha una “torna”, que no canvia el caràcter fundacional del mausoleu: les restes de 22 brigadistes italians morts en defensa de la República i els noms de 546 més.

Làpida coronel C. Mario Vetrella. Cementiri dels italians. Foto: gloriacondal

Les restes dels italians estan dipositades en petites caixes dins les parets de la torre, amb un petit marbre amb el nom, per ordre alfabètic. On hi ha les restes de Vetrella hi havia un epitafi que va fer posar la seva mare: “…che consacrá il trionfo con sacrificio nel cielo di Zaragoza e holocausto degnissimo alla Vittoria, la Mamma lontana dolorante e fiera dalle pietesse Mamme spagnole invoca culto di fiori e di lacrime” però ja no hi és. Ningú té flors ni epitafis, només els noms (en alguns casos a dins no hi ha cap resta perquè es van expatriar o són en un altre lloc).

A la Torre es fan diferents actes organitzats per Falange Espanyola, amb banderes i símbols feixistes, amb finals de Cara al Sol. Cada 2 de novembre s’hi troben grups falangistes i neonazis per commemorar el naixement de l’Eix Roma-Berlín de 1936.

La torre i l’església es troben al sud de la ciutat, a prop del pont Amèrica del Canal Imperial d’Aragó.

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Memòria històrica i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s