Aqüeducte de Koufos. Xios

Comencem parlant d’un antic aqüeducte que no té ni un senyal per arribar-hi i acabem parlant de bicicletes. No és casualitat, tot lliga.

Aqueducte Koufos. Xios.Foto gloriacondal

A prop de la capital de Xios (Grècia) hi ha un antic aqüeducte, Υδραγωγείο Κουφου, dels temps dels genovesos, construït amb pedres de Thimiana, les mateixes que les mansions de l’elegant barri de Kampos. Era el principal aqüeducte que subministrava aigua de les fonts de Georgios Restas, Agios Ioanis Tripate i les fonts de Xalandra, a la zona de Kariés, fins al dipòsit de la ciutat situat al castell de Xios, fins al segle XVII.

Aqueducte Koufos des de dins del recinte. Chios. Foto: gloriacondal

En aquella època es van construir diferents tipus d’aqüeductes segons les possibilitats tècniques i econòmiques, ja que valoraven l’oferta de fonts, distàncies, tipus de sòl, recursos humans, materials, tecnologia i facilitat de manteniment. El pont de pedra tenia 7 arcs, amb una llargada de 35 m i una alçada màxima des del llit del torrent de 15,6 m. Ara està abandonat i dels 7 arcs que tenia només en queden 5. L’entrada està protegida per una tanca però es pot passar a l’altra banda fàcilment

Bicicleta. Quios. Foto: gloriacondal

El nostre amic Z. hi venia de jovenet, vivia amb la seva família a la capital i l’aqüeducte era als afores. Agafaven les bicicletes, carregaven cistells amb menjar i beguda i passaven el dia en aquella zona verda, amb aigua. Curiosament, a la coral, vaig aprendre fa pocs dies una cançó deliciosa anomenada “La bicicleta” (Το ποδήλατο) del cantant Kosta Makedonas (Κώστα Μακεδόνα), que són els records d’un adolescent que al voltant de la bicicleta somnia, té la vida per davant i vol anar lluny. De gran, la lluita per la vida, que fa pujada, i ell continua pedalant com en els somnis. Com el nostre amic. Aquí teniu el vídeo

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Grècia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Aqüeducte de Koufos. Xios

  1. Lourdes ha dit:

    Molt maca la cançó i el teu relat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s