Castell de Recasens. Alt Empordà

De lluny estant, l’edifici fa patxoca. Cal arribar al pàrquing El Corral Nou, prop del castell i pujar-hi a peu per una pista o un sender (10′). La visita guiada només es fa amb reserva prèvia: 646 179 509 (telèfon i whatsapp)

Castell de Requesens. Foto: gloriacondal

La vall de Requesens es troba entre dos dels passos més importants del Pirineu oriental: el del Portús i el de Banyuls, per on passaven, respectivament, la Via Augusta i la Via Domitia. Abastava tota la regió d’Empúries (actual Empordà) i Rosselló (actual Catalunya-Nord), que aleshores formaven una única jurisdicció. Requesens era a la frontera dels dos comtats. Per aquest motiu, sempre va ser un territori insegur, escenari de nombrosos conflictes i lluites.

Castell Requesens. Foto: gloriacondal

L’edifici del castell té fins a tres recintes fortificats, amb torres rodones i quadrades, merlets, portals, muralles i molts detalls. L’interior té una estructura laberíntica, amb passadissos, sales, cuines, habitacions i patis.

D’orígens medievals, al s. XV mor sense descendència Pere II d’Empúries i les possessions passen als senyors de Rocabertí, que el transformen en una fortalesa de tres recintes emmurallats. Després de segles d’abandonament, al s. XIX és reconstruït pel vescomte de Perelada, Tomàs de Rocabertí i comte de Perelada. L’arquitecte va ser Alexandre Comalat, amb criteris poc científics; hi va introduir, per exemple, ceràmica de colors o detalls de forja, que es poden veure en finestres. Rocabertí va morir un any abans de veure’l acabat i va heretar la seva germana Adelaida, cosa que no va agradar al seu marit, Ferran Truyols, conegut com a marquès de la Torre.

Castell de Requesens. Pati interior. Foto: gloriacondal

La revetlla de S. Joan de 1899 celebren la inauguració i poc després Adelaida mor enverinada. Després de 3 anys no es pot provar l’autoria però a Truyols el negoci no li va bé i acaba venent-lo. També en va ser propietari el Duque del Infantado, un dels impulsors de la “Sanjurjada“ que es projectà en el castell. Acabada la guerra civil, el 1939 s’hi instal·la la Guàrdia Civil, després fou caserna militar i més endavant passa a mans privades.

Castell de Requesens. Estany. Foto: gloriacondal

Es pot fer un recorregut a peu als voltants del castell per una sèrie de punts d’interès: 5,5 km/ 2 h/ desnivell 140 m/ fàcil / circular

Castell de Requesens. Detall modernista en una terrassa superior. Foto: gloriacondal

Imatges del castell: Youtube S’hi han rodat escenes de “El perfum”, la sèrie “La catedral del mar”…

Castell de Requesens des del nucli de Recasens. Foto: gloriacondal
Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s