La sauna, espai de coneixements

Som a la sauna del balneari, a Rocallaura (l’Urgell). No hi ha ningú, però poc després entren dos homes. Allà, tots en banyador, asseguts aguantant la calor, un dels homes ens explica que hi ve sovint, viu a prop, els veïns tenen tarifes especials i li va molt bé per a la salut. Diu que al seu poble parlen un dialecte que acaba moltes paraules en “i”. Ens presenta l’home del costat, que és músic i li demana algun exemple, potser per sentir “la música” de les paraules. I l’home ho fa. És l’anomenat “xipella”, la parla específica d’alguns pobles de la Conca de Barberà, un subdialecte entre el català oriental i occidental en una zona fronterera, que pronuncia “i” en lloc de “e”. En un d’aquests pobles, Solivella, el xipella forma part de l’orgull local, però cada cop queda menys gent que el parli.

Balneari Rocallaura. Foto: gloriacondal

El que dóna de sí una sauna… nosaltres marxem perquè ja estem ben suades i després busquem al Google informació del tema. N’hi ha un munt. I entre la documentació que hem trobat, ens quedem amb aquesta frase citada per l’escriptora Carme Plaza: “Mari, lis sopis son calentis. Doncs bufa-lis que seran fredis”.

Olé la riquesa lingüística!

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Vivències i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s