Vallbona de les Monges – Montblanquet – Rocallaura

Tres dies, tres pobles, en una escapada d’hivern. Som a la comarca de l’Urgell, frontera amb la Conca de Barberà.

Monestir Vallbona de les Monges. Foto: gloriacondal

De Vallbona de les Monges, dues coses: la primera, els mals records de la guerra civil espanyola. Als safarejos hi ha uns plafons d’una exposició permanent que explica la construcció de l’L-2, una línia de trinxeres, observatoris i nius de metralladores, construïdes per un batalló disciplinari de presoners del bàndol “nacional” que hi va haver allà el 1938. Més informacio aquí.

Vallbona de les Monges. Safareig. Foto: gloriacondal

Del monestir, on ara mateix hi viuen sis monges, amb edats dels 30 als 90 (tres són de Reus), trobareu informació al web oficial, en aquest blog i en aquest vídeo. Dins l’església hi ha la tomba de Violant d’Hongria, segona dona de Jaume I, que va parir 10 fills; una fou Sança, a qui li agradava viatjar molt i va morir l’any 1262, als 15 anys a Jerusalem. Sa mare havia mort l’any 1251, als 35 i havia deixat escrit que quan Sança morís, l’enterressin al seu costat, i així es va fer, en un discreta tomba davant seu.

A dalt, tomba de Violant d’Hongria. Monestir de Vallbona de les Monges. a baix, tomba de la seva filla Sança. Fotos: gloriacondal

Uns segles després, el Concili de Trento (1545-1563) va afectar la comunitat, per la prohibició de la farmàcia i l’obligació que el monestir estigués en un nucli urbà. El monestir no es va moure però a prop s’hi van traslladar masies i es creà un poble.

Església de Montblanquet, terme municipal Vallbona de les Monges. Foto: gloriacondal

Montblanquet és un llogarret al pla del Baró a 627 m, prop dels Omells de na Gaia, que pertany a Vallbona. Hi arribem caminant des de la rotonda del balneari de Rocallaura, a través de boscos de pins i alguns conreu (3,7 km). Es veuen cases potents, de pedra, grans, hi ha una casa rural i una església. A l’últim cens eren 10 habitants. Pau garantida.

Rocallaura. Urgell. Foto gloriacondal

Rocallaura

També dalt d’un turó. al peu de la riera de Maldanell, al nord de la serra del Tallat. Tots els carrers fan pujada, les cases són de pedra, amb flors, net i cuidat. Té parts antigues medievals, com alguns arcs, muralles, l’església de S. Llorenç i un bar-restaurant i centre social al costat de l’Ajuntament. Ens hem quedat amb ganes de tornar-hi un altre dia a menjar cargols a la llauna. Al final d’un carrer trobem una torre circular i a sota, rètols de diferents caminades.

Hi passa el GR 175. Fins a Valbona hi ha 7,1 km i a Beltall 3,6 km. Com la resta, formen part de la ruta del Císter.

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s