Lesbos. La costa de la mort

La costa nord de Lesbos és a uns 9 km de la costa turca. També són 9 km la distància entre Eftalú i Skala Sikaminià on, durant mesos, han arribat milers de refugiats.

Mitilene castle. Teke. 1922 refugees

Castell Mitilene, Lesbos. “Teke” on l’any 1922 s’allotjaven refugiats provinents de Turquia. Foto: gloriacondal

Métimma o Mólivos és la ciutat més bella de l’illa de Lesbos, dalt d’un turó amb un castell que, segons l’època, ha estat turc, genovès o grec. D’allà surt una pista que voreja la costa fins a Skala Sikaminià. Pocs després d’Eftalú, ja és evident on som: darrera nostre circula un 4×4 de Metges sense fronteres. La pista està cada cop més malament per l’augment del pas de vehicles i les pluges. Un jeep de International Rescue Committee. Una taverna, Paradís, amb una parella dinant. Fa 17 anys, quan vam estar a Lesbos,  allò sí que era el paradís; ara és un lloc trist i solitari sense turistes.

Turkey from Lesbos

Costa de Turquia des del nord de Lesbos. Foto: gloriacondal

Continuem la pista. Una muntanya de salvavides, la majoria falsos, que han deixat enfonsar molta gent. Un camp de transició de refugiats, amb tendes de diferents ONG. Una altra taverna-pensió, To Kima, on hi ha els catalans i altra gent de Pro-Activa Open Arms; aquí l’Òscar Camps i els companys fan el que poden i més. La pista se’ns fa eterna.

Skala Sikaminia. Vehicle Open Arms

Vehicle Open Arms. Lesbos. Maig 2016. Foto: gloriacondal

Mai tan pocs km se’ns havien fet tan llargs. En paral·lel, sempre, la costa de Turquia. Al final, per fi, veiem la silueta de la petita església d’Skala Sikaminiá. Una petita tenda a peu de mar, amb una pancarta que diu: «Refugiats benvinguts».

Skala Sikaminia. Punt acollida

Skala Sikaminia. Punt acollida. Welcome refugees. Foto: gloriacondal

Per fi arribem al port, on hi ha amarrada una llanxa d’Open Arms amb bandera espanyola i grega. Seiem a la taverna Mourià, sota la morera on l’escriptor Stratis Mirivilis escrivia. El llibre «La vella sirena» recull perfectament aquest petit racó de fa prop de cent anys, una història de refugiats que ja arribaven allà mateix els anys 20 del segle passat.

Skala Sikaminià. Llanxa Open Arms

Skala Sikaminia. Port. Llanxa Open Arms. Maig 2016. Al fons, capella Verge Sirena. Foto: gloriacondal

De sobte, arriba per mar una petita llanxa amb 4 tripulants que es queda al costat de la llanxa amarrada; arriba la tripulació per terra i en pocs minuts surten a la mar en direcció a la costa turca. Segurament han vist alguna barca perduda, tot i que des de l’acord del març 2016 amb Turquia, n’arriben poques. Turquia, durant molt temps, no només tancava els ulls davant les màfies que s’aprofitaven dels refugiats sinó que en fomentava la fugida. Com diuen la gent de les ONG, 8.000 refugiats en un dia, com va passar a Lesbos, no s’amaguen a qualsevol lloc. Ara, els pocs que arriben, ho tenen cru. Al camp de detenció de Moria, a pocs km de la capital, s’amunteguen milers de persones sense condicions higièniques ni prou aliments.

Port de Mitilene, Lesbos. Grafit refugiats

Port Mitilene. Lesbos. Grafit favor refugiats. No borders, no nation, stop deportation. Maig 2016. Foto: gloriacondal

Grècia, un país en fallida transformat en presó. Lesbos, una immensa costa sembrada de mirades perdudes on naufraguen els somnis d’un món just i en pau.

PD: En el moment d’escriure això hi ha a les illes gregues 8.592 refugiats (a Lesbos 4.177 i a Xios 2.368).

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Grècia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s