Limnos

mont Atos Grecia, des de Limnos

Limnos. Posta de sol al mont Athos. Foto: gloriacondal

Una illa on fa molts segles les dones van decidir matar els homes, per infidels i quan van arribar els argonautes van procrear una nova espècie de raça, amb fills forts i valents. Una illa des d’on Churchill va dirigir la batalla de Gal·lípoli. També hi ha les ruïnes del castell més gran de tot l’Egeu, que encara té habitants dins: un grup de cérvols que de nit baixen al port a menjar gespa dels parcs i les rotondes. I a més és l’illa d’Hefest, déu del foc, que va ensenyar l’art de la forja als seus habitants.

Kotsinas Limnos

Kotsinas. Limnos. Estàtua homenatge Maroula. Foto: gloriacondal

Limnos (o Lemnos) té la seva heroïna particular, una noia que s’anomenava Maroula. En aquestes lluites que sempre han tingut amb els turcs, els grecs defensaven el castell de Kótsinas; pintaven bastos i el seu pare va caure mortalment ferit. Llavors ella agafà la seva espasa i va arengar els homes que es començaven a desanimar. Una dona per davant dels homes? No eren ells tots molt braus (palikaris)? Això sí que no pot pas ser. I van aturar l’ofensiva turca. Ara, a les restes del castell hi han fet l’església de Zoodogos Pigi i es pot baixar per un passadís estret fins a baix el pou: l’aigua és sagrada, és clar.

cementiri Moudros

Cementiri Moudros. Limnos, on hi ha enterrats els soldats morts a la batalla de Gal·lípoli. Foto: gloriacondal

La capital, Mírina, és un petit port coquetó, des d’on es veu el mont Athos, a la península de Halkidiki, per on es pon sempre el sol, on les dones tenen prohibit entrar. Hi ha aigües termals, aiguamolls, les ruines d’Hefestia, Kabírio i Polióxni. La majoria de les 200 platges són de sorra i planes. Pel recargolament geogràfic, ens fa pensar en Patmos. És volcànica i té una zona de dunes, al nord, un petit desert com si fos el Sàhara. Una mica més a l’est, unes formacions geològiques al cap Falakro, resultat de la lava congelada en contacte amb el mar. Tot és groc!

perill cervols

Limnos. Els cervols que viuen al castell baixen a ciutat i passegen per les rotondes. Foto: gloriacondal

Als cementiris militars de Moudros i de Portianou hi ha enterrats més de 1.300 soldats, sobretot del Regne Unit, Austràlia, Noza Zelanda i Índia de la batalla de Gal·lípoli, L’illa va oferir, durant aquells dies, 18.000 llits per als ferits. Un desastre enorme. Un record especial per dues infermeres canadenques que hi van morir.

Dunes Limnos cap agrilia

Dunes de Limnos. Grecia. Foto: gloriacondal

Una caminada curiosa és pujar a la capella de la Verge de Kakoviotissa, a pocs km de Mírima, dins el terme municipal de Thanos. S’arriba en cotxe per una pista sense asfaltar fins a un mirador fantàstic i després cal pujar a una cova on l’any 1416 un monjo fugit dels turcs a la propera illa d’Agios Estraftios hi va fundar la capella.

Faraklo cap Limnos

Formacions geològiques al cap Falakro. Limnos. Grecia. Foto: gloriacondal

A Limnos hi viuen unes 17.000 persones, hi ha vinya, ramaderia (vaques, toros, bens, cabres…), molts conills salvatges i camps de cereals. Fan un formatge amb mel i un vins molt bons.

Panagia Kakavioissa Limnos

Capella Verge Kakabiotissa. Limnos. Foto: gloriacondal

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Europa i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s