Incerta glòria

“… i tota la joventut no és més que la incerta glòria d’un matí d’abril”.

Incerta glòria

Incerta glòria. Monestir

No és una pel·lícula de guerra, sinó sobre les conseqüències de la guerra en la gent. Al Front d’Aragó, 1937, dos joves, en Lluís i el seu amic Soleràs, i una dona potent de la qual s’han enamorat: la Carlana. A Barcelona, la Trini i el seu fill, la dona del Lluís, de qui n’està enamorat en Soleràs.

carlana

Carlana. Incerta glòria

Una pel·lícula no és un llibre, ho sabem. Per això hi vam anar amb recança, però la versió de Villaronga és molt bona perquè n’ha captat l’essència. Vista la complexitat de la novel·la, ha suprimit el personatge de Cruells, el capellà, i ha donat més força a la Carlana, mestressa del poble després de la mort del seu home i l’ajuda del Lluís.

soleras

Juli Soleràs. Incverta Glòria

La Carlana és malvada, molt, però alhora, víctima i supervivent. El Soleràs, un boig lúcid autodestructiu. En Lluís un jove culte i immadur. En la reraguarda en calma d’un paisatge inhòspit, plana la destrucció, el trencament de projectes, la traïció… L’infern no és a les trinxeres sinó dins els éssers humans. Tots són uns vençuts.

carlana i lluis

Carlana i Lluís. Incerta glòria

Rodada en escenaris la majoria a l’Aragó: la Cartoixa de Monegros, les trinxeres d’Alcubierre, les ruïnes de Belchite, Jubierre, Angüés… però també en carrers i el refugi de la Garriga, el pavelló de S. Rafael de l’Hospital de S. Pau i el pla de Palau de Barcelona.

El treball dels actors és molt bo: Lluís (Marcel Borràs), Soleràs (Oriol Pla), Carlana (Núria Prims), Trini (Bruna Cusí), tia Olegaria (Luisa Gavasa), el moliner i la molinera (Fernando Esteso i Terele Pávez), Cagorcio (Juan Diego), el general (David Bages), el metge del front (Jordi Coromina), i el pediatra de S.Pau, Bruno Bergonzini, que fa un paper secundari, tot i patir esclerosi múltiple.

Direcció: Agustí Villaronga

Guió: Agustí Villaronga i Coral Cruz

Producció: Isona Passola (3,7 milions € pressupost)

Durada: 115′

Més informació sobre Joan Sales, autor de la novel·la: https://gloriacondal.com/2010/08/15/joan-sales/

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema, Memòria històrica i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s