
Ponta do Barca Graciosa. Açores. Foto: gloriacondal
A la Graciosa són 4.000 habitants i 8.000 vaques. L’illa fa 60 km2 (12 x 8 km). Tenen metges, però si els cal un especialista o proves, han d’anar a l’illa de Terceira.

Turó Nostra Señora Ajuda. Sta Cruz Graciosa. Açores. Foto: gloriacondal
Les dues poblacions més grans són Sta. Cruz, la capital, un poble de cases blanques, una gran plaça, carrers empedrats, i un volcà amb 3 esglésies i una plaça de toros a la caldera. L’altra població és S. Mateus-Praia, amb una platja de sorra i una façana marítima de cara al mar. Aquí arriben els ferris des de Terceira. Als vells molins ara hi ha un restaurant i cases per a turistes.

San Mateus Praia. Graciosa Açores. Foto: gloriacondal
Ens van agradar, al nord-oest, la Ponta do Barca, un racó de lava que fa una cala d’aigües i colors excepcionals, amb una roca al davant amb forma de balena. A dalt, un far preciós, envoltat de lava.
A la mateixa costa, més avall, Porto Afonso, una cala de lava negra d’una erupció recent. Les parets dels penya-segats són un mapa obert de la seva història. Al petit port, coves on es guarden petites barques.

Far Ponta do Barca. Graciosa Açores. Foto: gloriacondal
A la Serra Branca pugem al volcà de Caldeirinha (380 m), petit, coquetó, la caldera del Pedro Botero… i vistes a gran part de l’illa. Ja al sud-est, Carapacho amb les petites termes, seguit de Ponta da Restinga, amb un far i uns illots davant.

Caldeirinha. Graciosa. Açores. Foto: gloriacondal
El més espectacular de l’illa és la Caldeira, amb la Furna do Enxofre, on s’arriba per un túnel, l’únic de les Açores, una cova impressionant on es baixa per una torre com una mena de far al revés, de dalt a baix, per una escala de 184 graons, acabat de construir el 1939. A baix, un arc perfecte, un petit llac, i el cor del volcà, viu, deixant anar CO2, que es controla. I una petita “furna” que llença vapor i fa xup-xup! A prop, altres punts com la Gruta de Maria Encantada i la furna do Abel. Recomanem fer tota la volta a la caldera per la pista que hi ha, amb vistes, si fa bon dia, a les illes de Terceira, Sao Jorge, Faial i Pico.

Furna do Enxofre. Graciosa Açores. Foto: gloriacondal
Quan marxàvem, vam trobar a l’aeroport la noia de la casa rural on estàvem amb la seva filla. Anaven a Terceira, a l’otorrino. Hi havien de fer nit. Desavantatges de viure en una petita illa.
Hi ha una altra illa a les Canàries amb el mateix nom, la Graciosa encara més petita.