Castells del Sió

Cereals, cultiu típic de la Segarra

Cereals, cultiu típic de la Segarra. Foto: gloriacondal

El riu Sió neix a prop de S. Guim de Freixenet (La Segarra) i recorre 77 km fins arribar a Balaguer, on desemboca al riu Segre. És un riu de règim pluvial, no porta gaire aigua o gens, de vegades amagat entre canyissars i verdissa. Al llarg dels anys la seva aigua fou element bàsic per molins fariners, buscada i preuada per diferents cultures. L’itinerari coincideix amb les línies defensives de finals s. X i principis XI. Els sarraïns en una banda, els cristians en l’altra. Torres, castells i esglésies formen part del paisatge, sovint travessat pel canal Segarra-Garrigues.

Montfalcó murallat

Montfalcó murallat. La Segarra. Foto: gloriacondal

La ruta dels castells del Sió es pot fer amb cotxe i bicicleta. Nosaltres hem fet una part en un cap de setmana, que sumat a altres incursions d’altres cops, ens permet tenir una bona perspectiva.

Concabella

Castell de Concabella. Foto: gloriacondal

El punt més oriental és a Gàver, on el Sió neix en una font. D’allà, en direcció oest, s’arriba a Montfalcó murallat, una fortalesa imponent (1043), anomenada vila closa perquè només hi ha un portal: les cases es troben al voltant d’una plaçeta i un parell de carrerons, el més llarg dels quals és cobert pels habitacles que soporten els arcs inferiors i els laterals. Hi ha una quinzena de cases, un restaurant i algunes cases rurals.

L'Aranyó

L’Aranyó. La Segarra. Foto: gloriacondal

Al castell de Concabella (1031), hi ha Centre d’Interpretació dels Castells del Sió, imprescindible per entendre l’expansió feudal sobre Al-Andalus i la línia defensiva cristiana. L’edifici és alhora centre cultural i seu de l’Espai Pedrolo, una visita imprescindible per acostar-se a l’home i l’escriptor, que va néixer a pocs quilòmetres, al castell de l’Aranyó (1120), un espai ara privat. Allà només hi podem veure una escultura blanca de Pedrolo descalç, amb el fons dels camps i al límits, els Pirineus nevats. A 10′ de camí, dues roques anomenades Els Pallers, entre camps de blat i magnífica vista del poble.

L'Aranyó- Pedrolo

L’Aranyó, poble natal de Pedrolo. Foto: gloriacondal

Tocant a l’Aranyó hi ha l’imponent castell de Montcortès, una fortalesa rectangular amb dues torres bessones, ara molt malmès.

MOntcortès de Segarra

Castell de Montcortès. La Segarra. Foto: gloriacondal

De Concabella s’arriba en pocs minuts a castell-molí de Ratera, i un xic més endavant, el nucli de Ratera, vila closa, com Montfalcó, amb entrada única, que a diferència de la primera, aquesta té l’església fora.

Ratera

Castell molí de Ratera. Foto: gloriacondal

A Pelagalls pugem a veure l’església de S. Esteve (1180), amb una portalada original. Darrera, un petit cementiri amb algunes esteles discoidals del s. XII. Els camps de blat es combinen amb nombroses granges de porcs.

Pelagalls

Pelagalls.Església S. Esteve. La Segarra. Foto: gloriacondal

Al castell de les Pallargues (1040) es pot visitar l’interior de la mà de Teresa Majoral, muller de Pere Rovira, hereu del propietari de castell. La Teresa hi viu, s’ho estima i sap moltes petites coses. Un plaer.

Les Pallargues

Castell de Pallargues. La Segarra. Foto: gloriacondal

Més amunt hi ha el castell de Florejacs, on havíem estat en una altra ocasió, que també es pot visitar, i entre Agramunt i Tornabous el pilar d’Almenara.

Guimerà

Església i castell de Guimerà. Foto: gloriacondal

Al marge del Sió, vam fer una incursió a Arbeca per visitar el poblat ibèric dels Vilars, molt interessant, i Guimerà (església i el castell). Punt final a Cervera, capital de la cultura catalana 2019, on hi havia una trobada de RECERCAT i una altra d’acordions.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Hem après refranys, hem escoltat paraules dites diferents, com àusters, o la paraula pollaguera aplicada a una porta,

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Castells del Sió

  1. Anna Monserdà Torrents ha dit:

    Quin goig dóna llegir els vostres viatges. Estan tant ben documentats i explicats que es com si ho estiguis veient. Gràcies per compartir-ho

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s