Ruta a peu pel riu Congost. De Granollers a Montmeló

8 km. Fàcil

Inici: km 0 del Parc Fluvial del Congost de Granollers.

Final: pont de Montmeló. Aiguabarreig dels rius Congost i Mogent.

Inici ruta a Granollers. Km 0. Parc fluvial del Congost. Foto: gloriacondal

Iniciem el camí per aquesta riba del riu, passem pel barri de Sota el Camí Ral, les instal·lacions esportives de Granollers (camp de futbol, pista d’atletisme, àrea d’autocaravanes…). Passem per sota la Ronda Sud, continuem tot deixant els jardins Joan Vinyoli i anem fent pel Parc Firal de Granollers on trobem l’indicador del km 1. amb vistes al coll de la Manya. Continuem tot passant deixant el barri de can Bassa i el molí de can Muntanyola i arribem a Palou, poble independent fins que el 1928 s’annexionà a Granollers. Es caracteritza pels camps cultivats i les cases i masies disperses. En un petit nucli hi ha la Torre de les Aigües, amb un restaurant i un xic més enllà, l‘església de S. Julià i l’antiga rectoria. En aquesta banda, on queden lledoners i pollancres, podem observar el contrast amb l’altra riba, amb polígons industrials.

Església S. Julià, Palou. Foto: gloriacondal

Sovint trobem indicadors i nosaltres seguim sempre paral·leles al riu. En un punt, trobem l’anomenat “Gual d’Arquímedes”, on les aigües del riu són a tocar, construït els anys 70. L’any 2020 les aigües es van endur el mur en una pujada del cabal, però es va refer. Més endavant passem sota el túnel de la C-35, on uns grafitaires estan pintant. 

Gual d’Arquímedes. Palou. Riu Congost. Foto: gloriacondal

Continuem el camí envoltades de vegetació típica de la zona i l’estació, sobretot borratges i ginestes. Després dels murs de l’empresa Ferimet de recuperació fèrrica, hi ha un gran camp de colza, florit. Hem passat els grans números del km 2, del 3 

Camp de colza. Palou. Passeig riu Congost. Foto: gloriacondal

Arribem a un gual i aquí hem de saltar a l’altra riba, on hi ha l’Espai natural de Can Cabanyes, amb aiguamolls diferents espècies d’ocells i amfibis, pins i alzines. A l’altra banda de la carretera BV 5003, polígons de fàbriques i els petits bosquets de Can Català, Can Gordi, Mas de la Moreneta i Torre Pardalera… una mena de guardians de l’immens circuit de Catalunya, ja en terme municipal de Montmeló. Al final de Can Cabanyes hi ha una zona d’esbarjo infantil i una cafeteria Viena.

Gual riu Congost. Can Cabanyes. Foto: gloriacondal

Caminem pel sender entre el riu i la carretera pel camí del riu Congost, un corredor natural i ecològic que permet el moviment de la fauna entre la serralada i el mar. Passem per sota del pont de l’AP-7 i deixem, quasi colgada per les fàbriques, el camí de Can Guitet, amb la masia. A l’altra banda del riu, el Turó de les Tres Creus. Al peu, restes de pous de glaç que van trobar quan construïen l’autopista (vegeu aquí).

Punts quilometrics a la riba del Congost. Foto: gloriacondal

Continuem vorejant el Congost tot passant pel costat de les instal·lacions esportives de Montmeló. Tenim el gran pont a la vista, i podem fer dues coses: baixar a la llera del riu per continuar pel Besòs en direcció Mollet-Montcada-S. Adrià del Besòs (trobarem un gual per poder continuar per la riba esquerra direcció mar), o creuar cap a la carretera de la Roca i baixar a la riba que segueix cap al riu Mogent, on es forma l’Aiguabarreig. Uns metres més, trobarem un bosc de ribera frondós i humit. Dalt dels turons propers, la Torre del Telègraf. Es pot retornar pel mateix camí, o si esteu cansats, anar a l’estació de tren que comunica Montmeló-Granollers.

Podeu veure la continuació Granollers-la Garriga aquí

Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s