Vall de Castanesa

Vall poc coneguda excavada pel riu Baliera, el mateix riu que passa pel nostre càmping, per això el nom, que és paral·lela a la vall de Benasc, a l’oest, i a les valls de Barrabés i Boí, a l’est. El municipi de Montanui a 1.205 m. acull els petits pobles i nuclis que amb els anys s’han anat despoblant. En aquesta visita coneixem aquesta petita vall, miradors i senders.

Vall de Castanesa. Ribagorça. Foto: gloriacondal

Noales és a baix a la N 260 en direcció Castejón de Sos, al principi de la vall. Allà hi ha el Forn de pa Farré de l’Aigua, on recomanem anar. En aquest punt el riu Baliera trenca cap a l’oest per unir-se al Noguera Ribagorçana més endavant.

Massís del Turbon des del mirador de Castanesa. Foto: gloriacondal

La carretera que puja és bona i ampla. Un km abans d’arribar a Castanesa ens aturem a un mirador des d’on veiem la serra de Sis, el congost del riu Isàbena, el massís del Turbon, i just a sota, el llogarret de Neril. Continuant amb les vistes, el tossal de S. Marc (1.656), la serra de Milana fins al tossal Puntons… Els cims més alts davant nostre són el tossal del Sellent (2.576 m) i el tossal de l’Home (2.563 m). A la dreta, al fons, el Pic Castanesa, de 2.861 m.

Tossals de Sallent i de l’Home. Miraador de Castanesa. Foto: gloriacondal

Arribem a Castanesa (1.495 m) que té la part alta, amb cases i l’església romànica de S. Martí, ara Museu Etnogràfic. A la part baixa hi ha algunes cases més i un restaurant amb habitacions, Ca de Graus. Un veí ens aconsella que anem a Fontjanina per una petita carretera asfaltada que alhora és GR 18 (són uns 2 km).

Fontjanina. Vall Castanesa. Foto: gloriacondal

Anem endinsant-nos a la vall, el riu per sota, avellaners… i arribem a un petit nucli amb unes quantes cases en molt bon estat i un parell més que estan restaurant. Som a la capçalera de la vall i d’aquí podríem caminar fins al poble d’Aneto (vall de Barravés), a 18 km. Hi ha la petita església de S. Antoni, del s. XVII, i una font d’aigües molt bones. Des d’aquí s’arriba al cim de Castanesa, important per a la transhumància dels ramats. 

Església S. Antoni, Fontjanina. Vall Castanesa. Foto: gloriacondal

Hi va haver un projecte del govern aragonès d’ampliar les pistes d’esquí de Cerler cap a aquesta banda, van comprar terrenys a preu de mercat, alguns veïns es van fer rics… però al final el projecte no tirà endavant. L’argument era la lluita contra la despoblació, cada cop més gran. Retornem cap al poble, amb indicadors del “Sender de la Ribagorçana” cap a Ribera, Ardanué, Benifons… Com sempre, moltes possibilitats, molts camins, i gent amb qui hem compartit conversa, llengua i amor a la terra

Castanesa. Ribagorça. Aragó. Foto: gloriacondal
Advertisement

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Excursions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s