Actualitzat juny 2019
L’illa de Psarà (Grècia) està situada al nord-oest de Xios i hi viuen uns 500 habitants. Fins al s. XIX eren milers, però el 21-6-1824, en el context de la guerra de la independència, els turcs van matar 15.000 persones i els pocs que van sobreviure se’ls van endur d’esclaus.

Psara, illa. COmmemoracio matança turcs. 2019. Foto: gloriacondal
S’hi pot arribar des de la propera illa de Xios (la capital, a la costa est o Limnià, costa oest), o des del Pireu en ferri. El port està situat al sud, on hi l’ajuntament, tavernes i llocs per dormir. La badia on s’arriba està tancada per una petita península coronada per l’ermita de S. Joan i Sta. Anna, tot i que l’edifici més gran i espectacular és el monestir d’Agios Nikolaos, que es veu de lluny.

Illa de Psara. 2019. Foto: gloriacondal
Els punts més alts fan 531 m (monts Ag.Eliás i Telégrafo). A l’oest, la petita illa d’Antipsarà. Al golf d’Αρχοντίκι (Arjontiki). es van trobar tombes període micènic.
Al nord, en una petita cala, segons el llibre La vieja sirena, de Sampedro, una sirena demanà a la deessa Afrodita convertir-se en dona i experimentar l’amor. Després d’un llarg pericle, anà a parar a Alexandria,però en la vellesa (perquè en convertir-se en humana havia perdut el do de la immortalitat), retornà a Psarà per demanar a Afrodita que li tornés la cua de sirena i pogués, nedant així, anar a Thera (Santorini) a reposar sota les aigües al costat de l’home que més va estimar.
Les dues vegades que hi hem anat ho hem fet des de Limnià, amb el petit ferri Glory, on també caben uns quants vehicles. Triga 1:30 h.
El monestir d’Agios Nikolaos està restaurat, però no les antigues cel·les dels monjos. Arreu, records, monuments i la casa d’un dels líders de la resistència. Anem una estona a una platja i després pugem a la península, primer un molí abandonat i després les ermites de S. Joan i Sta. Anna, amb vistes esplèndides del monestir i del port
A l’altra banda de la ciutat hi ha bones platges, amb un sender per recórrer els primers km: Agia Kiriakí, Megali Ammos i la badia de Lazareta, amb un edifici abandonat i estris propers d’antigues mines. A ciutat es nota les ganes de conservar tradicions i potenciar la cultura, amb la restauració d’antics edificis convertits en bars i restaurants, biblioteques i museus.

Costa Psara i far. Foto: gloriacondal 2019
Cada 22 de juny se celebra la commemoració de l’Holocaust. Nosaltres hi vam anar. A la petita placeta hi havia la tarima i els equips de so a punt de la gran festa del vespre. La bandera diu: “llibertat o mort”.

Commemoracio de l’holocaust 2019. Psara. Grecia. Foto:gloriacondal
A totes les embarcacions, inclosa una fragata militar dels guardacostes, banderetes de festa.

Guardacostes a Psara. Commemoracio holocaust. Foto: gloriacondal 2019
L’illa, que fa 43 km2, pot donar per un parell de dies si es vol recórrer a peu tots els possibles camins, o visitar, per una carretera que arriba al nord-est, Μονη ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Monestir de l’Anunciació), amb una icona de la Verge, del Greco i manuscrits impresos a Moscou i a Venècia. Des d’allà es veu l’illa de Lesbos i el mont Atos.

Psara. Platja de Megali Ammos
Podeu trobar més informació De Psarà a:
https://www.mysteriousgreece.com/travel-guides/islands/northeast-aegean/psara/
Port de Psara
Retroenllaç: Xios (Chios) | Gloria Condal