Psará (Ψαρά)

Actualitzat juny 2019

Molins

Molins i port de Psarà

L’illa de Psarà (Grècia) està situada al nord-oest de Xios i hi viuen uns 500 habitants. Fins al s. XIX eren milers, però el 21-6-1824, en el context de la guerra de la independència, els turcs van matar 15.000 persones i els pocs que van sobreviure se’ls van endur d’esclaus.

Psara holocaust

Psara, illa. COmmemoracio matança turcs. 2019. Foto: gloriacondal

S’hi pot arribar des de la propera illa de Xios (la capital, a la costa est o Limnià, costa oest), o des del Pireu en ferri. El port està situat al sud, on hi l’ajuntament, tavernes i llocs per dormir. La badia on s’arriba està tancada per una petita península coronada per l’ermita de S. Joan i Sta. Anna, tot i que l’edifici més gran i espectacular és el monestir d’Agios Nikolaos, que es veu de lluny.

Psara greece

Illa de Psara. 2019. Foto: gloriacondal

Els punts més alts fan 531 m (monts Ag.Eliás i Telégrafo). A l’oest, la petita illa d’Antipsarà. Al golf d’Αρχοντίκι (Arjontiki). es van trobar tombes període micènic.

Al nord, en una petita cala, segons el llibre La vieja sirena, de Sampedro, una sirena demanà a la deessa Afrodita convertir-se en dona i experimentar l’amor. Després d’un llarg pericle, anà a parar a Alexandria,sirena_gregaperò en la vellesa (perquè en convertir-se en humana havia perdut el do de la immortalitat), retornà a Psarà per demanar a Afrodita que li tornés la cua de sirena i pogués, nedant així, anar a Thera (Santorini) a reposar sota les aigües al costat de l’home que més va estimar.

Les dues vegades que hi hem anat ho hem fet des de Limnià, amb el petit ferri Glory, on també caben uns quants vehicles. Triga 1:30 h.

El monestir d’Agios Nikolaos està restaurat, però no les antigues cel·les dels monjos. Arreu, records, monuments i la casa d’un dels líders de la resistència. Anem una estona a una platja i després pugem a la península, primer un molí abandonat i després les ermites de S. Joan i Sta. Anna, amb vistes esplèndides del monestir i del port

Monestir Agios Nikolaos

Monestir d’Agios Nikolaos. Psará

Platja d'Agia Kiriakí. Psará

Platja d’Agia Kiriakí. Psará

A l’altra banda de la ciutat hi ha bones platges, amb un sender per recórrer els primers km: Agia Kiriakí, Megali Ammos i la badia de Lazareta, amb un edifici abandonat i estris propers d’antigues mines. A ciutat es nota les ganes de conservar tradicions i potenciar la cultura, amb la restauració d’antics edificis convertits en bars i restaurants, biblioteques i museus.

Costa Psara

Costa Psara i far. Foto: gloriacondal 2019

Cada 22 de juny se celebra la commemoració de l’Holocaust. Nosaltres hi vam anar. A la petita placeta hi havia la tarima i els equips de so a punt de la gran festa del vespre. La bandera diu: “llibertat o mort”.

Psara holocaust commemoracio

Commemoracio de l’holocaust 2019. Psara. Grecia. Foto:gloriacondal

A totes les embarcacions, inclosa una fragata militar dels guardacostes, banderetes de festa.

Guardacostes a Psara

Guardacostes a Psara. Commemoracio holocaust. Foto: gloriacondal 2019

L’illa, que fa 43 km2, pot donar per un parell de dies si es vol recórrer a peu tots els possibles camins, o visitar, per una carretera que arriba al nord-est, Μονη ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Monestir de l’Anunciació), amb una icona de la Verge, del Greco i manuscrits impresos a Moscou i a Venècia. Des d’allà es veu l’illa de Lesbos i el mont Atos.

Psara. Megali Ammos

Psara. Platja de Megali Ammos

Podeu trobar més informació De Psarà a:

https://www.mysteriousgreece.com/travel-guides/islands/northeast-aegean/psara/ 

Port de Psara

Port de Psara

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Europa, Viatges per Grècia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Psará (Ψαρά)

  1. Retroenllaç: Xios (Chios) | Gloria Condal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s