Psará (Ψαρά)

Molins

Molins i port de Psarà

L’illa de Psarà està situada al nord-oest de Xios, al Dodecanès i hi viuen uns 500 habitants. però el s XIX eren milers, fins que el 21-6-1824, en el context de la guerra de la independència, els turcs van matar 15.000 persones i els pocs que van sobreviure se’ls van endur d’esclaus. Això cou.

Illa de Psarà. Far Kokkinopoulo

Illa de Psarà. Far Kokkinopoulo

S’hi pot arribar des de la propera illa de Xios (la capital, a la costa est o Limnià, costa oest), o des del Pireu en ferri. El port està situat al sud. Hi ha ajuntament, tavernes i llocs per dormir. La part més habitada és l’oest, amb el port, a la badia tancada per una petita península coronada per l’ermita de S. Joan i Sta. Anna, tot i que l’edifici més gran i espectacular és el monestir d‘Agios Nikolaos, que es veu de lluny. Hi ha una carretera que recorre l’est fins al nord-est on hi ha un altre monestir important, el de Kimisi Zeotoku. La part més muntanyosa és aquí, amb el punt més alt de 531 m (monts Ag.Eliás i Telégrafo) on es poden fer diverses caminades de muntanya. A l’est i a l’oest, multitud de petites ermites. A l’oest, la petita illa d’Antipsarà.

Mariners del petit ferri Glory, davant illa Psará

Mariners del petit ferri Glory, davant illa Psará

Al nord, en una petita cala, segons el llibre La vieja sirena, de Sampedro, una sirena demanà a la deessa Afrodita convertir-se en dona i experimentar l’amor. Després d’un llarg pericle, anà a parar a Alexandria,sirena_gregaperò en la vellesa (perquè en convertir-se en humana havia perdut el do de la immortalitat), retornà a Psarà per demanar a Afrodita que li tornés la cua de sirena i pogués, nedant així, anar a Thera (Santorini) a reposar sota les aigües al costat de l’home que més va estimar.

Nosaltres hi vam arribar des de Limnià en un petit ferri on també caben uns quants vehicles. Era una travessa tranquil·la (triga 1 ½ h) fins que esclatà una tempesta de núvols que ens venia sobre. A l’alçada del far Kokkinopoulo els homes del petit ferri es van posar els típics imermeables grocs per poder fer millors les maniobres d’entrada al port, i els passagers ens van refugiar sota les lones de la terrassa, que filtraven l’aigua com si no hi hagués res. L’illa, que ja veiem al fons, estava sota un nuvolot negre i amenaçador.  Baixem sota la pluja i correm a refugiar-nos en un cafè, on esperem que passi la tempesta.

El monestir d’Agios Nikolaus està envoltat de bastides, l’estan restaurant per fora i per dintre. A tocar, un edifici abandonat, les antigues cel·les dels monjos que ja no hi són. Just a sota, l’escola pública de primària, a punt de començar el curs. Arreu, records, monuments i la casa d’un dels líders de la resistència. Anem una estona a una platja i després pugem a la península, primer un molí abandonat i després les ermites de S. Joan i Sta. Anna, amb vistes esplèndides del monestir i del port

Monestir Agios Nikolaos

Monestir d’Agios Nikolaos. Psará

Platja d'Agia Kiriakí. Psará

Platja d’Agia Kiriakí. Psará

Cap a l’altra banda de la ciutat hi ha bones platges, amb un sender per recórrer els primers km: Agia Kiriakí, Megali Ammos i la badia de Lazareta, amb un edifici abandonat i estris propers d’antigues mines. A ciutat es nota les ganes de conservar tradicions i potenciar la cultura, amb la restauració d’antics edificis convertits en bars i restaurants, biblioteques i museus. Prop de les 6 de la tarda, el petit ferri Glory ens torna a Limnià. Ara el mar és ple de cabretes i es mou a base de bé. L’illa, que fa 43 km2 podria donar per uns quants dies si volguéssim recórrer a peu tots els possibles camins.

Psara. Platja de Megali Ammos

Psara. Platja de Megali Ammos

Port de Psara

Port de Psara

Anuncis

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Europa, Viatges per Grècia i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Psará (Ψαρά)

  1. Retroenllaç: Xios (Chios) | Gloria Condal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s