Bhutan

Bhutan (Viquipedia.org)

Bhutan (Viquipedia.org)

Bhutan és petit com Suïssa, sota l’Himàlaia, amb cims de més de 7 mil, i és l’únic país del món que a més de mesurar el PIB dels seus ciutadans, mesura la FIB (felicitat interior bruta) . No us vénen ganes d’anar-hi?

Festivals a Bhutan (tourism.gov.bt)

Festivals a Bhutan (tourism.gov.bt)

Petit regne encaixat entre la Índia i Xina, amb 700.000 habitants, té algunes ciutats importants i la resta viuen en petites comunitats de valls profondes al voltant de fortaleses, amb monestirs i temples. Economia basada en l’agricultura i la ramaderia en un territori boscós on només és apte el 10% de la terra, que ocupa el 80% població (arròs, cabres, ovelles, iacs…), obtenen recursos de la venda d’energia hidràulica a l’Índia i del turisme (controlat). El deute extern és molt alt. La majoria són budistes i la llengua oficial és el dzongka, però es parlen 19 dialectes més. La segona llengua comuna és l’anglès.

Tir a l'arc, un esport molt popular a Bhutan. (viquipedia.org)

Tir a l’arc, un esport molt popular a Bhutan. (viquipedia.org)

L’any 1972 estava considerat un dels països més pobres del món, però han fet grans progressos: la taxa d’alfabetització el 1982 era del 10% i el 2010 del 60%. L’educació, gratuïta i en anglès, arriba a quasi tot el país però només un 2% són universitaris. L’esperança de vida passà de 43 a 66 anys i la taxa de mortalitat infantil, del 16,3 al 4,3%. L’atur és d’un 30%. Fins el 1960 no tenien vehicles de motor, ni telèfon ni Correus. La TV arribà el 1999, igual que Internet.

Butan

Bhutan. (tourism.gov.bt)

El rei Jigme Singye Wangchuck, educat al Regne Unit, el 2-6-1974, havia dit: “La felicitat interior bruta és molt més important que el producte interior brut”. El 1996 va abdicar a favor del seu fill, Jigme Khesar Namgyal Wangchuk. El 24-3-2008 van fer les primeres eleccions i després d’un procés de participació per tot el país, la Constitució es va aprovar el 18-7-2008. El preàmbul acaba dient: “… jurem garantir la tranquil·litat i enaltir la unitat, la felicitat i el benestar del poble eternament”. I l’article més destacat diu: “L’estat procurarà promoure les condicions que permetin la consecució de la felicitat interior bruta”. El concepte de felicitat se sosté en 4 pilars: un desenvolupament socioeconòmic sostenible i equitatiu, la preservació i promoció de la cultura, la conservació del medi ambient i el bon govern. En una investigació dirigida pel professor Adrian White de la Universitat de Leicester (Regne Unit) el 2006, Buthan era el 8è país més feliç dels 178 estudiats (darrera de Dinamarca, Suïssa, Àustria, Islàndia, Bahames, Finlàndia i Suècia).

Buthan té moltes plantes medicinals. Entre les espècies més estranyes hi ha el yagtsa guen bub (Cordyceps Sinensis), un fong que parasita una eruga, que viu a partir de 4.000 m, amb propietats antitumorals, antioxidants, antiinflamatori, modulador del sistema immunitari, hipertensió, antiestrès, antidiabètic, estimulador de la testosterona, etc. (Als mercats estrangers es paga a 10.000$/kg.).

Hi anem en un grup organitzat, tal com preveu el control turístic del país. Entrarem per la ciutat fronterera de Phuentsoling, al sud-oest i d’allà anirem per l’única carretera que porta al centre del país. Ens mourem entre 2.000 i 3.800 m, sortirem pel sud-est (Samdrup Jogkhar) i d’allà arribarem a Guwahati, a l’Índia.

Per saber com ens ha anat, vegeu: Viatge a Bhutan.

També recomanem llegir un llibre escrit  l’any 1968: Bhutan secret 

Quant a Gloria Condal

Som dues dones d'un petit país, Catalunya. Ens agrada caminar, viatjar i la cultura. Two women from an small country, Catalonia. We like travelling and culture
Aquesta entrada s'ha publicat en Viatges per Orient Mitjà - Àsia i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Bhutan

  1. Retroenllaç: Viatge a Bhutan | Gloria Condal

  2. Retroenllaç: Bhutan secret | Gloria Condal

  3. Retroenllaç: Tales in colour | Gloria Condal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s